Remko Bot heeft in zijn zolderkamer een eigen fotohoekje.
Remko Bot heeft in zijn zolderkamer een eigen fotohoekje. (Foto: Amel Bali)

"De emotie is het belangrijkste"

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Remko Bot begon in de jaren '90 met fotograferen. Voor Bot was het een hobby, waar hij naast zijn werk, sport en dagelijkse leven, niet altijd de tijd voor had. Sinds vier jaar richt Bot zich meer op fotografie. Hij staat bekend onder het pseudoniem: 'Stiefpaparazzi', een combinatie van stiefpapa en paparazzi. Sportwedstrijden en sportevenementen zijn hierbij zijn favoriet. Het allerliefst zou Bot van zijn hobby zijn werk willen maken als sportfotograaf. "Jammer genoeg valt daar weinig brood mee te verdienen", zegt Bot teleurgesteld.

BLEISWIJK – Tussen 1996 en 2015 maakte hij weinig foto´s. Nadat hij in 2015 geblesseerd raakte, terwijl hij eigenlijk voor nieuwe schaatsen aan het sparen was, besloot hij voor fotografie te gaan. "Ik probeerde veel in de fotografie om mijn draai te vinden. Ik was gek op sport en wilde me op sportfotografie gaan richten. Bot volgde een cursus bij sportfotograaf Robert Vos in Rotterdam. "Ik kreeg de smaak te pakken en ben toen op zoek gegaan naar kranten, die mijn foto's wilden hebben." Bot maakte de afgelopen jaren foto's voor verschillende kranten zoals de 3B-Krant, Hart van Holland en de streekbladen van de Persgroep. Bot wordt ook wel eens gevraagd door sportverenigingen om te fotograferen. Ook maakte hij foto's bij het verzorgingstehuis Huize Petrus en maakte hij op vrijwillige basis foto's voor 'NL Doet' en 'The ride for the Roses'. Bot begon met fotograferen in de tijd van analoge fotografie. "Het makkelijkste is digitale fotografie. Je weet gelijk of de foto goed is. Toch vindt Bot analoge fotografie ook heel leuk. Sinds kort fotografeert hij soms ook weer met een analoge camera. "Bij analoge fotografie moet je veel preciezer foto's maken. Als je de foto's wegbrengt, blijft het spannend wat eruit komt." Digitale fotografie blijft wel ideaal volgens Bot, omdat je foto's hier en daar ook kunt bewerken.

Toen Bot jong was speelde hij met het idee om cameraman in de sport te worden, maar daar was moeilijk tussen te komen. "Filmen vergt een andere soort techniek, maar je kijkt wel met dezelfde ogen", zegt Bot. Een van de leukste foto opdrachten vindt Bot het fotograferen van het Nederlandse dameshockeyteam tijdens een wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland in juni 2016. Ook mocht hij als ADO Den Haag-fan de wedstrijd tussen PEC Zwolle en ADO Den Haag fotograferen. Als ADO-fan viel hij met zijn neus in de boter. "Het feit dat ik 5 meter van de zijlijn foto's mocht maken, was de kers op de taart", zegt hij. Bij sportfotografie is niet het doelpunt het belangrijkste maar de emotie, die erbij hoort. De leukste sport om te fotograferen vindt Bot hockey. "Hier gaat het zo snel, de uitdaging is dan om een goed beeld te pakken. Het grootste compliment als ik ergens foto's heb gemaakt is dat mensen geen fotograaf hebben opgemerkt."

Meer berichten