Nordin samen met zijn ouders, zusjes en oma.
Nordin samen met zijn ouders, zusjes en oma. (Foto: Privé gebruik )

Halve marathon voor rolstoelbus

Amel Bali

Streefbedrag €20.000,-

Nordin de Vries (17) heeft een erfelijke spierziekte en is verstandelijk gehandicapt. Hierdoor zit hij al vijf jaar in een rolstoel. Voor ziekenhuisbezoeken en uitstapjes werd er door Nordin en zijn medebewoners van de Petteflet gebruik gemaakt van een rolstoelbus, totdat deze het een jaar geleden begaf en niet meer gerepareerd kon worden. De ouders van Nordin willen 29 september de halve marathon van Texel lopen om geld in te zamelen voor een nieuwe rolstoelbus. Het streefbedrag is €20.000,-. Het ingezamelde geld zal worden geschonken aan de instelling ASVZ voor de aanschaf van de rolstoelbus.

BERKEL EN RODENRIJS – "De spierziekte zorgt ervoor dat zijn spierkracht afneemt waardoor Nordin niet meer kan lopen, vertelt vader Rodney de Vries. "Het is een heel vrolijk ventje, maar lijdt momenteel veel pijn. Nordin moet voor zijn onderzoeken en behandelingen bijna wekelijks naar het VUMC in Amsterdam. De heupen van Nordin liggen allebei uit de kom. "Het vervelende is dat wij momenteel elke keer met onze eigen auto naar het ziekenhuis moeten. We moeten hem nu elke keer van zijn oude rolstoel in de auto en van de auto weer in de rolstoel tillen. De huidige rolstoel, die op maat is gemaakt, past niet in de auto. Voor een jongeman van 17, kan het behoorlijk krap zijn, zeker gezien het feit zijn heupen uit de kom liggen. "Met een rolstoelbus, hoeft hij niet elke keer in en uit", zegt moeder Jessica Schipper. Tot ongeveer 15 maanden geleden was er een rolstoelbus beschikbaar op de woning de Petteflet. "Hoewel het een oude bus was, deed die het gewoon", vertelt de Vries. Het gezin maakte er regelmatig gebruik van om met Nordin op stap te gaan naar bijvoorbeeld het Amsterdamse bos, voor ziekenhuisbezoeken en zelfs om op vakantie te gaan. De rolstoelbus wordt door alle cliënten gebruikt. In totaal passen er vier rolstoelen in de bus. De rolstoelen worden met een lift in de bus getild en kunnen worden vastgezet. Nordin kan dan met zijn eigen rolstoel worden vastgezet, een makkelijke en minder pijnlijke manier van vervoeren.

Het echtpaar De Vries houdt van hardlopen en deed eerder mee aan verschillende hardloopwedstrijden. Texel heeft bij het gezin een speciaal plekje. "We komen er graag en Nordin is ook een paar keer mee geweest", vertelt De Vries. Zo ontstond het idee om de halve marathon van Texel te verbinden aan de rolstoelbusactie. Het gezin De Vries komt graag in Texel, ook Nordin is vaker mee geweest. Een rolstoelbus bespaart Nordin een hoop onnodige pijn en zal zijn wereld weer verbreden. Ook voor de andere bewoners van de Petteflet komt een rolstoelbus van pas. Iedereen kan er namelijk gebruik van maken en de bewoners kunnen weer gezamenlijke uitstapjes maken.

Help mee

Elk bedrag voor de rolstoelbus is welkom. Schroom niet en doneer op het volgende rekeningnummer: NL19ABNA 0404400299 t.n.v. NR. de Vries.

Meer berichten