Fatima El Irari, trots in de keuken waar het allemaal begon.
Fatima El Irari, trots in de keuken waar het allemaal begon. (Foto: Amel Bali)

Haar kookboek stond op nummer 1

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Fatima El Irari (27) uit Bergschenhoek, maakte haar droom waar en bracht een kookboek uit genaamd: 'Uit de wereld van Fatima'. Het boek kwam binnen op nummer 2 in de CPNB Bestellers 60. Al gauw was het kookboek ook nummer één van best verkochte boeken bij Bol.com. Naast haar auteur is El Irari foodblogster. Haar favoriete socialmediakanaal is Instagram waar ze 95.000 volgers heeft.

BERGSCHENHOEK – De liefde voor het koken ontstond al vroeg bij El Irari. Van jongs af aan stond ze bij haar moeder in de keuken. Daar leerde ze de kneepjes van het vak. "Het eerste wat ik ooit maakte, waren pizza´s gemaakt van pitabroodjes, wat was ik trots", vertelt El Irari lachend. Ze kreeg steeds meer vertrouwen in de keuken en probeerde steeds meer recepten uit. El Irari was 16 jaar toen ze foto´s maakte van haar gerechten en op haar Facebookpagina plaatste. Steeds meer mensen vroegen haar om recepten. Ze begon een 'like pagina' onder de naam 'Kookhoekje van xfaatje'. "De recepten werden meer en meer." Om het overzichtelijk te houden begon El Irari een eigen website. "Het begon toen wel wat professionelere vormen te krijgen, maar ik verdiende er nog niks aan en werkte daarnaast nog fulltime." Sinds twee jaar is El Irari gestopt bij haar oude werkgever en heeft zich volledig gestort op het professionaliseren van haar hobby. Inmiddels krijgt El Irari ook diverse opdrachten. "Vaak zijn het bedrijven die content willen creëren." El Irari werkte samen met Jumbo Foodies. "Jumbo heeft tegenwoordig ook halal producten en Marokkaanse kruiden, die wilden ze graag onder de aandacht van de Marokkaanse gemeenschap krijgen." El Irari laat via haar socialmediakanalen recepten zien aan de hand van deze producten en kruiden. "Marokkanen maken bijvoorbeeld ook hutspot, maar met Marokkaanse kruiden. Deze kruiden zijn dan te koop bij de Jumbo. Op dit recept kreeg ik veel leuke reacties, ook van Nederlanders.

Een kookboek uitbrengen stond altijd bij mij op nummer één." Haar wens kwam onverwachts uit toen vorig jaar een e-mail van uitgever Nieuw Amsterdam vond in haar mailbox. Kort erna ging ze gelijk aan de slag. In totaal werkte El Irari drie maanden aan haar boek. Elke vrijdag kwam er een foodfotograaf langs en moesten er volgens planning 15 recepten klaar staan. El Irari zat soms met zoveel eten, dat ze gewoon bij alle buren in het appartement ging aanbellen. "Er wonen hier ook veel alleenstaande ouderen, die vonden het wel lekker. Iedereen leefde ook mee. Toen het boek uitkwam heb ik ze ook allemaal een exemplaar gegeven", vertelt El Irari. "Toen ik nog fulltime werkte zag ik wel eens foodbloggers en dacht: 'ik wil dit ook'. Ik was bijvoorbeeld altijd in het weekend aan het koken. Nu heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik zie dit ook niet als werk. Dit is wat ik altijd al wilde doen."

Meer berichten