Van Duijn viert haar 102e verjaardag in Huize Sint Petrus.
Van Duijn viert haar 102e verjaardag in Huize Sint Petrus. (Foto: Amel Bali)

Van Duijn (102), oudste inwoonster

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Afgelopen zondag was het feest in Huize Sint Petrus. Annie van Duijn, de oudste inwoonster van Lansingerland, vierde haar 102e verjaardag. Burgemeester Pieter van de Stadt kwam vrijdag al op bezoek om haar alvast te feliciteren. Van Duijn woont sinds maart 2019 in Huize Sint Petrus.

BERKEL EN RODENRIJS – Van Duijn staat positief in het leven en bekijkt alles van de zonnige kant. Het geheim van oud worden is volgens haar: gezond leven. In haar hele leven kon ze de bezoekjes aan de huisarts op één hand tellen. Ze gelooft in homeopathie. Wanneer ze iets mankeert kijkt ze in het boek: 'Duizend raadgevingen in gezonde en zieke dagen'. "Sommige mensen lachen erom, maar het klopt gewoon."

Van Duijn werd in 1917 aan de Rotte geboren. Drie jaar later verhuisde het gezin van Duijn naar Terbregge. Na de basisschool ging ze naar de Industrieschool. Van Duijn komt uit een echte bakkersfamilie. Zoals het destijds in de meeste bakkersfamilies ging, hielp het hele gezin mee in de bakkerij, maar van Duijn stond niet graag achter de toonbank. "Ik heb het wel moeten doen, maar het was niet m'n lust en m'n leven. Ik hield meer van schoonmaken." Dat was ook nodig in de bakkerij en rondom het huis. Van Duijn komt uit een gezin met zeven kinderen. Ook woonden er twee knechten in huis. In de vakanties keek van Duijn er elk jaar weer naar uit om bij haar oom en tante te gaan logeren in Bergschenhoek. Later ging van Duijn ook op vakantie naar het buitenland. "Dat zijn mijn mooiste herinneringen. Ik ben in Oostenrijk, Italië, Noorwegen en Luxemburg geweest."

Van Duijn bleef ongetrouwd en heeft, tot de dood van haar ouders, bij hen gewoond en voor hen gezorgd. "Vroeger was dat heel normaal, dat deed je gewoon." Haar eerste echte werkervaring kreeg ze pas op haar 51e. Nadat eerst haar vader en daarna haar moeder kwamen te overlijden, ging Van Duijn bij de wasserette werken. Hier werkte ze drieënhalf jaar, toen ze avonddiensten moest draaien, hield ze het voor gezien. Daarna werkte ze met veel plezier tot aan haar 64e bij de enveloppenfabrikant Stolk & Reese. Ze genoot van het contact met collega's en klanten. Op haar 64e ging ze met de VUT.

Van Duijn is altijd erg actief geweest. Ze hield van fietsen en fietste overal naartoe. "Op mijn 90e dacht ik: ik ben niet jong meer en m'n fiets is te oud. Toen ben ik opgehouden met fietsen." Ook houdt ze erg van bakken, dit heeft ze nog tot haar 100e gedaan. Ze maakte graag boterkoek, maar ook huisgemaakte vla. "Het laatste half jaar werkt mijn lijf niet meer mee. Oud worden is leuk, maar het valt niet altijd mee, omdat je afhankelijk bent van anderen. Vooral wanneer je altijd actief bent geweest", zegt Van Duijn.

Meer berichten