Weer een innovatief glastuinbouwbedrijf komt naar Lansingerland!

Wethouder Albert Abee bezoekt regelmatig een greenportbedrijf in de gemeente Lansingerland om in gesprek te gaan met ondernemers om te zien wat er in de sector leeft, zijn visie te delen en te leren hoe de gemeente ontwikkelingen kan faciliteren. Op 10 juli bracht hij een bezoek aan Seven Orchids, de grootste van Nederland in snij-cymbidiums.

Bergschenhoek - Het bedrijf Seven Orchids is een echt familiebedrijf, 28 jaar geleden is Art van Wijk begonnen met het telen van de (Grootbloemige)  Snij-Cymbidium in Schipluiden. In 2001 kocht hij een nieuwe tuin in Zevenhuizen en in 2004 is het hele bedrijf hiernaar verkast. De eigenaren van Seven Orchids zijn Art van Wijk en Paco van Wijk. Paco van Wijk is de oudste zoon van Art van Wijk. Eind 2018 komt ook de jongste zoon van Art (Jari van Wijk) binnen het bedrijf te werken. Hoe mooi is dat!

Verhuizing

De locatie in Zevenhuizen wordt in november verruild voor één state-of-the-art kas in Bleiswijk. Tegelijkertijd groeit het bedrijf door naar ruim 7,5 hectare en is daarmee in één klap de grootste snij-cymbidiums teler van Nederland! Wat fantastisch dat gekozen is voor de gemeente Lansingerland, locatie Bleiswijk voor deze uitbreiding.

Enorm assortiment

Wethouder Albert Abee werd rondgeleid door Art en Paco Van Wijk die beiden vol trots en passie spraken over het familiebedrijf. Ze vertelden dat het bedrijf naast productie ook haar eigen planten veredelt, dat is heel bijzonder in de orchideeën teelt. In de huidige kassen staan ruim 120(!) verschillende soorten variërend van wit tot bruin.

Binnenkort wordt het bedrijf aangesloten op een aardwarmtebron waardoor de Co2 foodprint richting nul gaat. Daarnaast gaat het bedrijf de emissieloze teeltvloer van ErfGoed gebruiken waarmee meststoffen en gietwater hergebruikt worden. De vloer voldoet daarmee nu al aan de Europese Kaderrichtlijn water die in 2027 van kracht wordt. Nul emissie, nu al dus!

Export

De bloemen gaan voornamelijk naar het buitenland; 95% van de productie gaat naar landen als Japan, Dubai en Rusland. Daarmee is Seven Orchids één van de belangrijkste producenten van Cymbidium in de wereld. Wethouder Abee: "De komst van Seven Orchids naar Lansingerland bevestigt wederom onze internationale status als meest innovatieve glastuinbouwgemeente ter wereld, waar het goed ondernemen is, maar ook waar innovatie, logistiek en duurzaamheid de boventoon voeren. Ik ben zeer blij met hun komst."

Bedrijven als Seven Orchids behoren samen met de overige 191 primaire producenten tot de motor van het totale greenportcluster. Samen met de toeleveranciers maken zij de (Nederlandse), maar vooral ook de Lansingerlandse glastuinbouwsector tot meest innovatieve van de wereld.

Meer berichten