Cor Overmeer brengt het verleden graag terug
Cor Overmeer brengt het verleden graag terug (Foto: Amel Bali)

Overmeer haalt geschiedenis terug

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Cor Overmeer, voorzitter van de Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs (HVBR) is een van de drie winnaars van het Lansingerlands Initiatief 2018/2019. Met het verkregen bedrag van €48.000,- wil hij een vrachtschuit terugbrengen in een vaart, om het recente verleden van vervoer over water weer zichtbaar te maken. Dit is overigens niet zijn eerste project. Onlangs werd het project TOL 't Meerhek voltooid. Overmeer geeft lezingen over het verleden en is daarnaast ook bezig met een documentaire over de ontstaansgeschiedenis van Lansingerland.

BERKEL EN RODENRIJS – Overmeer werd geboren aan de Noordeindseweg en woont er nog steeds, weliswaar in een ander huis. Dit huis kocht hij op z'n 28e en heeft het volledig opgeknapt. Overmeer werd door de gemeente Lansingerland gevraagd om te komen vertellen over de gang van zaken rondom het indienen van een project, aangezien hij al wat ervaring heeft. Overmeer liep al langer met het idee rond om het project ´terughalen vrachtschuit´ op poten te zetten, maar had er nog niet serieus over nagedacht om het als burgerinitiatief in te dienen. "Toen ik door de lijst met initiatiefnemers ging, bedacht ik me dat ik wel kans maak om te winnen. Ik schreef me ter plekke in. Het projectplan, kwam later pas." 'Het Terughalen Vrachtschuit' moet uiteindelijk een programma worden waar alle onderwerpen aan bod kunnen komen. "Er is zoveel te vertellen, dat kan het beste op een schuit", vindt Overmeer. Als locatie is er gekozen voor de historische keersloot voor schuiten tegenover de pastorie van de Rooms Katholieke kerk aan de Noordeindseweg. De schuit zal bereikbaar zijn vanuit het achterliggende park. Bezoekers kunnen met een schuit opgehaald worden bij de bushalte.

Overmeer is een bezige bij. Hij geeft ook lezingen over het verleden en de ontstaansgeschiedenis van Lansingerland. Als een van de winnaars van het burgerinitiatief in 2017, kreeg hij een startkapitaal van € 18.250,- voor de herbouw van het in 1932 afgebroken tolhek tussen Pijnacker en Berkel en Rodenrijs. 't Meerhek stond langs de Klapwijkseweg op de grens van Pijnacker en Berkel en Rodenrijs. Het tolhek staat nu niet ver van z'n oorspronkelijke plek bij de fietsbrug midden in het natuurgebied De Groenzoom. "Voor mij persoonlijk was dit project interessant, omdat mijn voorouders de laatste tollenaars waren", legt Overmeer uit. "Als je historische kenmerken van dit landschap op een leuke manier terugbrengt, gaat men ook over onze historie nadenken." Overmeer heeft alweer nieuwe plannen voor een project, dit keer een ophaalbrug. "Wie weet als dit project goed gaat, dien ik hier een initiatief voor in." Overmeer is in ieder geval nog lang niet klaar met de geschiedenis terughalen. "Als je je weg naar morgen zoekt, dan moet je wel het pad van het verleden kennen", zegt hij resoluut.

Meer berichten