Eikenprocessierups zorgt voor overlast in de Rottemeren

In veel eiken in de Rottemeren zitten nesten van eikenprocessierupsen. De brandharen van de rupsen veroorzaken veel overlast bij mens en dier, vooral huidirritatie. De boswachters hebben de bomen rond paden en wegen daarom gemarkeerd met een rood-wit lint met de tekst eikenprocessierups en laten de bomen rupsvrij maken. Vanwege het grote aantal besmettingen kan dit nog enige tijd duren. Staatsbosbeheer raadt bezoekers aan niet onder eikenbomen te gaan zitten en de bomen niet aan te raken. Dit advies geldt ook voor de hond. Heb je last van jeuk, ga niet krabben, maar strip de huid met plakband om de brandharen eraf te trekken en was kleding op 60 graden. De meeste klachten verdwijnen binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Lansingerland - De eiken langs fietspaden en wegen zijn favoriete nestplaatsen. In bossen is het probleem minder groot omdat eikenbomen in de natuur vaak geholpen worden door natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals sluipwespen en sluipvliegen. Die zijn veel minder aanwezig buiten de natuurgebieden. Ook kool- en pimpelmezen mogen de rups graag eten.

Huidirritatie

Storm en wind zorgen ervoor dat nesten en vervellingshuidjes uit de bomen waaien. Hierdoor is de kans groter dat mensen en dieren in contact komen met de brandharen van zo'n 0,2 mm tot 0,3 mm. Bij aanraking kunnen ze de huid irriteren. Maar ze waaien ook met de wind in je ogen, oren, neus, of keel. Hier geven de haren stoffen af die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Je kunt dan last krijgen van zwellingen, jeuk of ademhalingsproblemen. Hoewel Staatsbosbeheer liever geen insecten bestrijdt, gebeurt dat nu wel vanwege de overlast. Een gespecialiseerd bedrijf gaat de eiken met een grote stofzuiger schoon zuigen.

Je ziet ze steeds vaker

Doordat het steeds warmer wordt in Nederland, rukt de eikenprocessievlinder vanuit Zuid-Europa op naar het noorden. Er zijn nu veel eikenprocessierupsen in Nederland. Ze maken 's avonds een treintje dat in een optocht (processie) de eik door slingert. Vandaar de naam eikenprocessierups.

Meer berichten