Burgemeester Pieter van de Stadt en Karin Krijnen (NL Confidential) ondertekenen het convenant Meld Misdaad Anoniem. Foto: Kees van Rongen
Burgemeester Pieter van de Stadt en Karin Krijnen (NL Confidential) ondertekenen het convenant Meld Misdaad Anoniem. Foto: Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Misstanden ook anoniem melden

Kees van Rongen

Aanpak ondermijnende criminaliteit

Om de criminaliteit verder terug te dringen gaat Lansingerland samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. "We doen er alles aan om onze gemeente zo veilig mogelijk te maken. Deze overeenkomst met de stichting NL Confidential voor Meld Misdaad Anoniem kan daartoe zeker bijdragen," vindt burgemeester Pieter van de Stadt.

Lansingerland - Volgens Karin Krijnen van NL Confidential wordt de informatie via Meld Misdaad Anoniem gerichter gestuurd naar de juiste instantie. "Politie is voor strafrechtelijke zaken, maar bijvoorbeeld bij vergunningsfraude, sluiting van panden, is het een gemeentelijke aangelegenheid."

Lansingerland is de 42ste gemeente die zich als partner bij NL Confidential heeft aangemeld. "Tilburg was in 2012 de eerste gemeente. Dat leverde voor de veiligheid heel wat op, het was duidelijk van toegevoegde waarde. Door mond-tot-mond-reclame volgden snel andere gemeenten. Overigens gaan we niet zelf op zoek naar gemeenten, maar gaat het initiatief uit van de gemeente. Ook Lansingerland nam zelf het initiatief," aldus Krijnen. "Niet omdat de criminaliteit hier is toegenomen," zegt de burgemeester. "Integendeel, de misdaad stijgt niet. Maar we moeten elk instrument aangrijpen om misdaad verder terug te dringen. We doen alles om onze gemeente zo veilig mogelijk te maken. Niet voor niets hebben we onlangs het aantal boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) aanzienlijk uitgebreid."

De burgemeester vindt het belangrijk dat mensen misstanden melden. "Burgers zien zaken, die voor de politie onzichtbaar blijven. Hoewel de voorkeur uitgaat om openbaar misdaad te melden, kan er een goeie reden zijn om anoniem te bellen. Denk aan criminaliteit bij buren, geweld in familie, drugshandel op scholen en er zijn veel meer voorbeelden. Schroom dus niet om anoniem te bellen."

NL Confidential wordt landelijk 100 tot 150 keer per dag gebeld. "Onze medewerkers zijn getraind om de juiste vragen te stellen. De bellers zijn echt anoniem. Telefoonnummers zijn voor ons onherkenbaar. Als iemand tijdens het gesprek toch wil afzien van de melding, dan verdwijnt alle informatie. We zijn ook niet in staat om iemand terug te bellen als we iets vergeten zouden zijn om te vragen. De gesprekken worden niet opgenomen. De vertrouwelijkheid is gewaarborgd," verzekert Krijnen. "Bij de meeste meldingen gaat het om drugs. Maar ook geweldmisdrijven en financieel economisch delicten komen veel voor," weet Krijnen. Zij benadrukt vooral te bellen met NL Confidential telefoon 0800-7000. Dat kan dagelijks tussen 08.00 en 22.00 uur en in het weekend tussen 09.00 en 17.00 uur.

De stichting Confidential bestaat 17 jaar en wordt gesubsidieerd door de Nationale Politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid. "Onze medewerkers zijn burgers, geen politiemensen. Er is bewust gekozen voor burgers," aldus Krijnen.

Meer berichten