De kreeften moeten worden geteld
De kreeften moeten worden geteld

Doe mee aan een kreeftenonderzoek

De Koninklijk Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland zoekt mensen die tussen nu en 15 oktober mee willen doen aan een onderzoek naar de verspreiding van zoetwaterkreeften.

Lansingerland - Het huidige onderzoek heeft twee doelen: Wat is de verspreiding van de verschillende soorten zoetwaterkreeften en wat zijn de effecten van rivierkreeften op de kwaliteit en structuur van het oppervlaktewater. De meetpunten liggen in de gemeenten Lansingerland, Delft, Maassluis, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rotterdam (o.a. Hoek van Holland), Schiedam, Vlaardingen en Westland. De deelnemers lenen een fuik en ontvangen een ontheffing om met dit verboden vangmiddel de dieren te vangen en terug te zetten. Uiteraard ontvangt iedere deelnemer een instructie. De fuiken moeten op vier achtereenvolgende ochtenden gecontroleerd worden. De kreeften worden vervolgens gefotografeerd. Om mee te doen is voorkennis van kreeften niet noodzakelijk. Het onderzoek vis een initiatief van EIS (instituut van ongewervelden) in Leiden met afstemming met de Nederlandse waterschappen. Meer informatie en opgeven bij de KNNV, 06 33001742, educatie@delfland.knnv.nl.

De meetmunten vallen samen met de meetpunten van de waterschappen.

Wat is en doet de KNNV

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via deze N's komen we tot een duurzame en robuuste natuur.

Door excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer worden deze doelen vorm gegeven. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.

Elk jaar kent een groot thema. In 2019 is het thema Bescherm de natuur in je buurt.

Iedere maand wordt gevraagd om naar één plantensoort of een dier uit te kijken.

De KNNV voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.

Het werkgebied van de KNNV omvat de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, en de gebieden Sion, Wilhelminapark, Elsenburgerbos (Rijswijk) en Ypenburg (Den Haag).

De KNNV afdeling Delfland is ook een werkgroep van de Zoogdiervereniging en Ravon.

Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afdelingDelfland.

De KNNV beheert het Melarium het centrum voor natuur, bijen en kunst, een plek waar je natuur, rust en ruimte vindt aan het Melariumpad 11, Delft, vanaf de parkeerplaats 15 minuten lopen. Zie ook https://www.knnv.nl/afdeling-delfland/melarium-centrum-voor-natuur-bijen-en-kunst De Imkervereniging Delft verzorgt de bijen in het gebouw.

-------------------------------------------------------------------------

Noot voor de pers (noot niet publiceren)

Voor meer informatie: Geert van Poelgeest, voorzitter afdeling Delfland

015 – 261 00 48, 06 – 33 00 1742,

Kijk voor al onze persberichten op

https://www.knnv.nl/afdeling-delfland/persberichten-2019

afdelingDelfland@knnv.nl

www.knnv.nl/afdelingDelfland

https://www.facebook.com/KNNV-afdeling-Delfland-524367307641359/

https://twitter.com/KNNVafdDelfland

https://www.instagram.com/knnvafdelingdelfland/

Hans Ouwerkerk
Meer berichten