Marije met de high tech fiets. Foto: archief Marije Markensteijn
Marije met de high tech fiets. Foto: archief Marije Markensteijn (Foto: Marije Markensteijn)

Marije gaat voor wereldrecord

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Marije Markensteijn (22) uit Berkel en Rodenrijs, is projectmanager van het Human Power Team van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam. Het team heeft een hightech fiets ontworpen. Met deze fiets zullen zij de volgende week het wereldrecord van 121,8 km/uur aanvallen in het vrouwenklassement van de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) in de Amerikaanse staat Nevada, in de woestijn, op een weg van 10 km lang.

BERKEL EN RODENRIJS – Het Human Power Team is een studententeam dat sinds 2010 ieder jaar ernaar streeft om de grenzen van de menselijke en technische potentie te verleggen. Dit wordt gedaan door een extreem aerodynamische ligfiets te bouwen en door twee atleten te trainen. Het team bestaat uit 16 studenten van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam, die een jaar lang hun studie stoppen om zich te focussen op de wedstrijd.

Marije rondde het afgelopen jaar haar bachelor in Industrieel Ontwerpen af en zou eigenlijk dit jaar haar master starten, maar ze en besloot om zich aan te sluiten bij het projectteam. Dit betekende echter dat ze er een jaar tussenuit ging en geen studie zou volgen. "Het project neemt je fulltime in beslag en zelfs nog meer. Een studie zou ik er niet bij kunnen hebben op het moment', zegt Marije. Het project is eigenlijk een klein bedrijf. Er worden kantoortijden van 9 t/m 5 gehanteerd. De TU Delft biedt faciliteiten zoals een werkplaats. Het project team wordt voor de rest niet begeleid en moet ook zelf zorgen voor de materialen en sponsoren voor de kosten. "Je moet hier vol aan de bak en leert er daarom wel veel van", zegt Marije.

De VeloX wordt speciaal ontwikkeld voor twee vrouwelijke atletes: Jennifer Breet en Rosa Bas. Jennifer was vorig jaar ook al deel van het team waarbij ze de tweede plek heeft behaald tijdens de WHPSC. "De wedstrijd vindt plaats op een weg van 8 kilometer, waar over de laatste 200 meter de snelheid wordt gemeten, deze is leidend in de wedstrijduitslag. Naast de wedstrijd winnen willen we ook het wereldrecord aanvallen", legt Marije uit. "De fiets wordt volledig rondom de atleten ontworpen. In het begin maken we een 3D-scan, waarbij we letten op de uiterste punten van de atleten zoals de schouders en knieën. Aan de hand van deze scan ontwerpen we de fiets op de computer. Daarna gaan we de fiets helemaal zelf produceren. De atleten hebben de afgelopen tijd getraind op de taxibaan van vliegbasis Woensdrecht. Deze is ter beschikking gesteld door het Defensity College." Marije heeft hoge verwachtingen van de wedstrijd. "We hebben twee jaar geleden het Nederlands record gereden van 121,5 km/u. Inmiddels is er een nieuw team en een nieuwe verder ontwikkelde fiets. Het wereldrecord verbreken is zeker haalbaar, maar alles moet wel samenkomen op zo'n moment. Je hebt te maken met het weer, de conditie van de atleten en de fiets.

Meer berichten