Sofia met haar boek Wyrn
Sofia met haar boek Wyrn (Foto: Amel Bali)

Publieksprijs voor schrijfster Sofia

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Sofia Olmo (15) is een bescheiden dame, met een grote liefde voor lezen en talent voor schrijven. Afgelopen zomer won ze de publieksprijs op het gebied van cultuur tijdens het Talentenbal 2019. Op haar 13e bracht ze haar boek 'Wyrn' uit. Tijdens het Talentenbal las ze een stukje voor uit het fantasieverhaal.

BERKEL EN RODENRIJS – Haar moeder Monique Dijsselhof vond dat haar dochter best wel haar talent mocht laten zien en gaf haar op voor het talentenbal. "Mijn moeder heeft het bericht gedeeld op social media, maar ik had niet verwacht dat ik de publieksprijs zou winnen", vertelt Sofia. "Op een gegeven moment kregen we een mail dat ik een stukje mocht komen voorlezen uit mijn boek, dat was wel erg leuk." Wyrn gaat over een zelf verzonnen wereld, waar van alles gebeurd met verschillende figuren. Het boek schreef ze in een half jaar tijd. Ze ging op zelf op zoek naar een uitgeverij. "Ze vond dat het te lang duurde en heeft uiteindelijk zelf haar boek via boekscout laten uitbrengen", vertelt Dijsselhof. "Ik wilde niet dat het verhaal zou blijven liggen", zegt Sofia. Het boek is online en eventueel op bestelling, via een boekhandel verkrijgbaar. Inmiddels heeft Sofia ongeveer 40 exemplaren verkocht. Sofia houdt van fantaseren. "Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren. Toen ik klein was schreef ik al zelfverzonnen fantasieverhalen." Op een gegeven moment is ze de verhalen op jaar 13e, op papier gaan zetten. Beetje bij beetje kwam het verhaal Wyrn eruit.

Sofia haalt overal haar inspiratie vandaan. "Bij alles wat ik zie, kan ik opeens een idee krijgen voor een verhaal." Ideeën schrijft ze op in haar notitieboekje, of zet ze in haar telefoon. "Als ik bijvoorbeeld een boom zie, dan gaat het in mijn hoofd al heel veel verder zoals wat er bijvoorbeeld met de boom kan gebeuren. Op tv keek ik bijvoorbeeld naar het televisieprogramma Expeditie Robinson, zo kwam ik op het idee om een verhaal te schrijven over het overleven op een onbewoond eiland. De publieksprijs, een VVV Bon gaat Sofia uitgeven aan een goed boek. Zelf leest ze erg veel en heeft een verzameling van wel 800 boeken thuis. "Het leuke is dat deze gerangschikt staan op genre en titel. Sofia weet ook precies waar welk boek staat", zegt Dijsselhof. Het liefst leest Sofia fantasieboeken. "Ik vind het leuk en kan er ook best wel veel van leren qua schrijfstijl. Haar favoriete schrijfster is J.K Rowling van de Harry Potter serie. "De manier waarop ze alles beschrijft is zo levendig, dat je daar gewoon helemaal in zit." Sofia wil het liefst door blijven gaan met schrijven. Momenteel zit ze in 3 VWO van het Wolfert Lyceum. In de toekomst wil ze graag Nederlands studeren en op schrijfgebied iets met de Nederlandse taal gaan doen. "Sofia heeft van jongs af aan altijd geroepen, dat ze schrijfster wilde worden", vertelt Dijsselhof. De eerste stappen zijn gezet en wij houden Sofia in het vizier!

Meer berichten