Eerder zorgden de organisaties van de Cultuurfabriek al voor een feestelijke Sing-a-long.
Eerder zorgden de organisaties van de Cultuurfabriek al voor een feestelijke Sing-a-long. (Foto: Robbert Roos)

Grootse opening Cultuurfabriek Bergschenhoek

Op zaterdag 28 september 2019 opent de Cultuurfabriek Bergschenhoek officieel de deuren voor het publiek! Met muziek, dans en zang in de vorm van optredens, workshops, een expositie en minidisco laten de nieuwe én oude gebruikers zien wat zij te bieden hebben aan de bewoners van gemeente Lansingerland. Het officiële openingsmoment beloofd een spektakel te worden met een optreden van leerlingen, docenten en de koren in dit culturele hart van Bergschenhoek. Ook wethouder Ankie van Tatenhove speelt hierin een belangrijke rol.

Lansingerland - Vorig jaar is begonnen om met de huurders en nieuwe gebruikers te praten over hoe de Cultuurfabriek, het voormalige 't Spectrum, de plek moest worden waar kunst en cultuur centraal staan, het verenigingsleven wordt gestimuleerd en waar diverse partijen actief samenwerken. Dit leidde tot een plan van aanpak om het gebouw multifunctioneler en geschikter voor culturele activiteiten te maken met meer oefenruimtes, een aantrekkelijkere entree, een vernieuwde grote zaal en een toegankelijke bar.

Het afgelopen jaar is er door de gemeente Lansingerland én de bewoners van de Cultuurfabriek hard gewerkt om het culturele hart van Bergschenhoek klaar te maken voor gebruik. Nu is het zover en hebben de mensen van de Cultuurfabriek de handen ineengeslagen om te laten zien wat zij te bieden hebben. Er is de gehele dag van alles te doen en te beluisteren voor jong en oud. Het fanfareorkest, leerlingenorkest en de Melody Percussion Band (MPB) van muziekvereniging Concordia verzorgen optredens in de Grote Zaal; Jay's Place Muziek, Zang & Dans laat bezoekers door diverse muziek- en dansworkshops kennis maken met hun lesaanbod; het zojuist in de Cultuurfabriek gevestigde BSO Zus en Zo doet workshops speciaal voor en met kinderen; Koor aan de Oever van de Rotte en de LanSINGERS van het Charles Vermeer Zanginstituut laten hun stemmen horen; Jeugd en Jongerenwerk verzorgt een minidicso in de Grote Zaal en stelt jongerencentrum De Point open; Bergsche en Berkelse Schilderclub heeft een expositie met schilderijen en tekeningen.

Als bezoekers door al het moois geïnspireerd raken om zelf aan de slag te gaan, kan men zich gelijk inschrijven bij één van de vele activiteiten in de Cultuurfabriek.

Cynthia Soeters, combinatiefunctionaris Cultuurfabriek: "Ik ben enorm onder de indruk van het enthousiasme en inzet van de mensen van de Cultuurfabriek om zich te laten zien en horen. Er is de afgelopen maanden heel hard samengewerkt om een verrassende officiële opening (om 14:30) te creëren. Ik kan in ieder niet wachten om alles live te zien gebeuren. Het gaat een gezellig feestje worden."

Jolanda Wagenaar van Jay's Place: "We gaan er altijd van uit dat je met elkaar meer bereikt dan alleen. Daarom werken we graag samen! De Cultuurfabriek is een fijne plek daarvoor. Het ongedwongen past bij ons. Wij zorgen met onze vakdocenten voor een goede sfeer, want alleen als mensen zich op hun gemak voelen, kun je samen op een plezierige manier dansen en muziek maken. Dat zal je tijdens de opening zelf kunnen ervaren."

René van Rooijen van Concordia: "Met de opening van de Cultuurfabriek hebben diverse culturele verenigingen uit Bergschenhoek weer een vaste plek gevonden. In de komende periode gaan de gebruikers van de Cultuurfabriek verder bouwen aan de invulling en de programmering van de Cultuurfabriek. Het uiteindelijke doel is de Cultuurfabriek uit te laten groeien tot dé culturele hotspot van Bergschenhoek. Een begrip bij alle inwoners, een plek waar altijd wat te beleven valt!"

Jolanda Linsen van Bergsche & Berkelse Schilderclub: "Tijdens de wekelijkse schilderclubs dagen we mensen uit om tekeningen en schilderijen te maken op hun eigen manier, in eigen tempo en met diverse materialen. Met trots exposeren we het werk van onze beginnende tot gevorderde amateurschilders en -kunstenaars! En hopelijk inspireert het mensen om bij ons te komen tekenen en schilderen."

LanSingers: " Wij houden van zingen! Vooral popliedjes maar ook liedjes uit musicals of een swingende gospel. Alles kan, zo lang het maar leuk en gezellig is. Dat gaan we tijdens de opening laten zien en nodigen mensen uit om lekker met ons mee te doen."

Kijk voor het gehele programma op de Cultuurfabriek Facebook pagina.

Zaterdag 28 september van 12:00-17:30 uur. Locatie: Groeneweg 49-53 | 2661 AL Bergschenhoek

Meer berichten