Logo 3B-krant.nl


Foto: Gerrit van Loon

Hectiek om Hoogheid

  Column

Door Gerrit van Loon

Wie denkt dat een journalist met perskaart in de hand overal binnenkomt en ongestoord zijn verhalen kan maken, heeft het mis. De journalistiek is weerbarstiger. Vaker word je bestookt met hapklare sterk gekleurde informatiebrokken. Met het vriendelijke doch dringende verzoek die informatie in het geheel in je uitgave op te nemen. Of een legertje voorlichters en communicatieadviseurs staan je na vragen aan autoriteiten niet of slecht te woord.

Ergens tussen deze uitersten in is het bezoek van Koning Willem-Alexander aan Berkel en Rodenrijs te scharen. Zijn komst ter ere van het 50-jarige jubileum van Koppert Biological Systems zat kort op zijn reis naar de Bovenwindse eilanden. Met een jetlag stond Marianne Wiltjer van de Rijksvoorlichtingsdienst voor de verzamelde pers.

Niet ieder medium mocht een kijkje nemen bij Koppert. Persdame Marloes Ribbius maakte vanwege de beperkte ruimte een strenge selectie. Gelukkig was deze lokale krant welkom. Dus fietste ik na het wegbrengen van mijn zoontje naar de opvang richting Veilingweg. Bewaking voor de deur en rondrijdende agenten wezen erop dat het geen gewone dag was. Maar dat hier straks de Koning van Nederland aan kwam? Je zou het niet zeggen. In de personeelskantine lag een flyer op tafel. 'Het is tussen 9:30 - 11:00 uur niet toegestaan foto's te maken. Bedankt voor jullie medewerking'. Het personeel mocht niet voor pers gaan spelen. Ook niet alle aanwezige persmuskieten mochten foto's maken van de aankomst en in het te openen Experience-Centre. Één van de gelukkigen was Trees Borkus, collega van De Heraut. Terecht, zij wordt wel de Koningin van Lansingerland genoemd.

Zelf heb ik een broertje dood aan protocollen. Ik besloot tussen het handjevol bewoners buiten te gaan staan en vroeg waarom ze hier stonden. Een echtpaar reageerde nogal geheimzinnig. 'Dat kunnen we niet zeggen'. Later bleek waarom. Het waren de ouders van de chauffeur van de Koning. De bestuurder kwam uit Berkel. Dat paparazzi Olav Spa niet naar binnen mocht, deerde de jonge fotograaf niet. Hij schoot de eerste beelden van de uit zijn auto stappende en zwaaiende Koning.

Willem Alexander beende naar binnen. Ik er zachtjes achteraan. Overal meelopen, was er voor mij niet bij. Ik moest achter een streep onder strenge bewakersogen slechts registreren. Persdame Marloes moest mij ergens vandaan plukken, omdat ik er niet mocht staan. Ik zag mannen in pakken de Koning - die zijn jetlag goed verborg - bijpraten over biologische gewasbescherming. Wat mij bij bleef waren de felle rode schoenen waarop Sjoerd van der Ent, Manager Research & Development, de Koning rondleidde.

Ik had het wel gezien. Eens kijken hoe andere bezoekers zo'n ceremonieel gebeuren beleven. Het seminar '50 Years Partners with Nature' werd door 700 mensen bezocht en die laten dat weten op Twitter. Prins Pieter-Christiaan van Vollenhoven was er ook: "Koppert50 seminar met bijzondere sprekers en gasten. Wordt mooie dag.". Dat was het zeker voor Koppert-medewerker Rianne Lek. Zij twitterde: "En dan is hij er echt! Heel bijzonder!"

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox