Logo 3B-krant.nl


Foto: Gerrit van Loon

Het andere De Stander

  Column

Door Gerrit van Loon

De officiële opening van het multifunctionele gebouw De Stander aan de Wilhelminastraat in Bergschenhoek verliep afgelopen zaterdag verzorgd. De gebruikelijke superlatieven waren niet van de lucht. "Wonen, welzijn en zorg op één plek", klonk het. De Stander hield tegelijkertijd Open Huis. Bezoekers konden een kijkje binnen nemen. De 23 huur- en 14 koopappartementen zijn inmiddels bewoond. En de 56 zorgeenheden van zorginstelling Laurens voor dementerende ouderen worden eind volgende maand betrokken.

Daar wringt de schoen. Dat zorginstelling Laurens 40 bewoners uit Huize Sint Petrus in Berkel en Rodenrijs wil laten verhuizen om De Stander rendabel te maken, zet kwaad bloed. De woede op de informatieavonden is niet gezakt. Wat ook nog steeds steekt is de verplichte verhuizing jaren geleden uit de Hergerborch, waar nu asielgerechtigden in zitten.

Raadslid Jan van der Laan (Leefbaar 3B) kon zich zaterdag niet inhouden. Hij twitterde: "Laurens wil 40 ouderen verhuizen uit Huize St. Petrus. Haal ouderen vooral uit hun vertrouwde omgeving. Vele ouderen kunnen dit niet aan. Wanbeleid! Ze hebben hun mond vol van goed zijn voor de zorg, goed voor de klant en goed voor de medewerker. Maar inhuurkrachten houden zorg in St. Petrus in stand. Je hebt ook inhuurkrachten die niet op komen dagen of weten welke medicijnen ouderen moeten hebben. Wanbeleid dus. Familieleden lamgeslagen. Dan heb ik het nog niet gehad over het Zorgkantoor en de cliëntenraad. Totaal geen besef. Geld prevaleert, daar ben je dan oud voor geworden."

Ook bewoners uit De Stander uiten hun bezorgdheid. Een bewoner, wiens naam bekend is bij de redactie, mailde de gemeenteraad en directeur Frans Weterings van verhuurder 3B Wonen. Over problemen als vuilnis, schoonmaak, overlast van bouwbedrijven en servicekosten. Een simpel naamplaatje op de brievenbus bleek al lastig. "Er is grote onvrede bij de huurders in De Stander. Geen waterleiding. Opengebroken auto's in de garage. Bibliotheekingang onwettig verplaatst. Onvindbare sleutel van de sluitpaal?"

De zorg blijft zorgenkind. Hugo Borst en Carin Gaemers keken in het AD terug op hun zorgmanifest dat ze een jaar geleden startten. "Kwetsbare ouderen hebben geen tijd. Voor hen is iedere dag die in onrust en angst moet worden doorgebracht er één te veel. Kunnen we nu eindelijk eens een begin maken met de noodmaatregel in het manifest? Overal twee verzorgers op acht ouderen", schreven de twee. Ook in Huize Sint Petrus wordt getornd aan grondrechten van kwetsbare ouderen. Daar kunnen geen taartpunten of ballonnetjes van een nieuw tehuis tegenop. Aan media en volksvertegenwoordigers de taak om de andere kant te laten zien. Het is geen feest in de zorg. Het zal je vader, moeder of partner maar zijn.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox