Logo 3B-krant.nl


Foto: Gerrit van Loon

Kijkjes in de kernen

  Column

Door Gerrit van Loon

Te pas en te onpas duik ik op in de drie kernen van Lansingerland. Om verslag te doen van gebeurtenissen en verhalen die er leven. Met altijd de bewonersinsteek. Wat betekenen gebeurtenissen voor bewoners. Braaf optekenen wat autoriteiten dicteren, daar ben ik geen journalist voor geworden. Op onderzoek uit!

Vrijdag is mijn favoriete dag, waar ik aan het begin van de week al naar uitkijk. Mijn vaste afspraak- en erop uit- dag. Vrijblijvend verkennen. Zo ook afgelopen vrijdagochtend toen ik via de Bergweg Zuid waar huizen plaatsmaken voor de nieuwe snelweg A13/16 (zie elders in deze krant) op weg was naar de Dorpsstraat in Bergschenhoek. Naar bewoners boven de parkeergarage van een supermarkt. Ze hebben mot met de aannemer over een verzakkende betonvloer. Daarover later meer.

Ik belandde in een wielerzaak waar twee mannen op leeftijd de wereld doornamen en dan in het bijzonder hun eigen wijk. De overlast op De Kruin en tekort aan handhaving kwamen voorbij. Collegeleden werden nogal beeldend nagedaan. De altijd joviale wethouder Simon Fortuyn kwam langs in het gesprek. Maar praatjes vullen geen gaatjes. Dat gold nu ook voor mij. Ik ging door, want er moesten verhalen worden gemaakt.

Via de Boterdorpseweg ging het naar Berkel Centrum waar ik mijn stalen ros stalde tegenover de kippen en koeien. Ik liep achter enkele bewoners van Hergerborch, die druk pratend in het Syrisch in de weer waren met dure mobieltjes. Vaak zie ik ze overdags lopen rond de kerk. De integratie (taal spreken, werken en aansluiten bij verenigingsleven) is bijna nihil. Dat blijkt uit eigen cijfers van de gemeente. Ik hoop dat de asielgerechtigden het 20-jarig bestaan van het winkelgebied hebben mee gekregen. Berkel Centrum organiseert leuke jubileumfestiviteiten. Van de Stoepkrijter des Vaderlands en modeshows tot Lange Frans. Meedeinen op zijn nummer Het Land van, dat is pas integratie. Vierkant bij 't Vierkantje achter Berkel staan.

Bleiswijk komt een andere keer. Ik fietste terug richting Wilderszijde waarvoor grote plannen zijn. Het mais staat er hoog. Een vliegtuig scheerde over. Ik legde de kist vast op beeld. Keek nog even in Park de Polder, waar scholieren een racebaan in zien en verliefde stelletjes of vreemdgangers zich onbespied wanen.

Meer nog dan de vrijdag kijk ik deze week uit naar de donderdagavond. Huize Sint Petrus wordt in de commissie samenleving van de gemeente besproken. Twee bezorgde burgers spraken vorige week tijdens de raadsvergadering al in. De desinteresse van raadsleden tijdens het inspreken was misschien vanwege het feit dat dit heikelpunt nog niet die avond werd besproken. Deze houding van politici blijft natuurlijk schandalig. Donderdag komt er een debat op het scherpst van de snede. Komt allen!

Het is verkiezingstijd. En dat is in deze onzekere tijden voor bewoners van Huize Sint Petrus een opsteker. Lokale politici gaan veel beloven. Alles voor de stemmen. Laat ze maar over elkaar heen buitelen met goede bedoelingen, beloftes en oplossingen. Gebruik ze, want jullie - bewoners in Huize Sint Petrus - zijn jarenlang gebruikt voor oneerlijke zorgkwesties. Te pas, maar vooral te onpas.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox