Logo 3B-krant.nl


Foto: Gerrit van Loon

Woongenot waarborgen

  Column

Door Gerrit van Loon

Wie wil er nu niet in Lansingerland wonen? Rust, ruimte, groen, geen toeristen en lagere prijzen dan in Rotterdam en Den Haag, omringende steden waar je binnen tien minuten bent. Komen wonen in deze gemeente is niet gemakkelijk. Nieuwbouwwoningen zijn binnen een mum van tijd uitverkocht. Op de Klapwijkse Pier komen drie extra appartementengebouwen. De belangstelling is net als elders in Berkel bij nieuwbouwprojecten groot. Er zijn te weinig huizen, ook sociale woningen, waar al jarenlange wachtrijen voor bestaan. Nog een probleem: het bouwmateriaal raakt op. De opleveringen worden met twee à drie maanden vertraagd.

Wonen is meer dan het binnenshuis prettig hebben. Voor woongenot is de omgeving minstens zo belangrijk. Goede buren vooral. En een fijne wijk. Maar daar gaat iets mis in Lansingerland. Buurttoezicht kreeg van politie een rijtje met misdaad- en overlastmeldingen. Een greep uit dat rijtje. Op het Westerplein ter hoogte van de Visshop is veel jeugdoverlast, net als onder de winkeloverkappingen aan het Westerwater. In Bergschenhoek werd een kerkdeur zwaar beschadigd. In het Huijgensplantsoen liggen naalden, coke- en wietzakjes. Onder het metroviaduct Westpolder glas en voedselresten. Er zijn regelmatig vernielingen bij tankstation BP/IJssel aan de Wilgenlaan. Bij de Jumbo naast metrostation Westpolder mag de politie wel vaker de boel vegen, suggereert een bewoner. "Het lijkt af en toe wel een slechte rapclip."

Allemaal funest voor het woongenot. Autoriteiten roepen bij meldingen van overlast door buren of hangjeugd vaak dat je er eerst ook wat van kan zeggen. Natuurlijk, maar niet iedereen durft dat. Zelf ben ik voor de duvel niet bang. Ik ben een klein jaartje jongerenwerker geweest voor Stichting Welzijn Noord in Rotterdam. Rondom het Pijnackerplein probeerde ik puberende jeugd van allochtone afkomst in het gareel te houden. Ik was meer met opvoeden bezig dan ze richting school en banen te duwen. Kreeg vlindermessen op de keel en belandde in heftige vechtpartijen tussen trotse Marokkaanse families. Ik verloor mijn naïviteit.

Het is goed te begrijpen dat mensen, ouderen bijvoorbeeld, een blokje omlopen voor intimiderende overlastgevers. Onder de boodschap van Buurttoezicht klinkt de roep om meer toezicht. Dat is een knelpunt in Lansingerland, want burgemeester Van de Stadt krijgt bij de veiligheidsregio niet meer wijkagenten voor zijn gemeente. Er komen twee extra boa's aan, maar dat is niet genoeg. Dat meer toezicht nodig is, daarover zijn tientallen bewoners het wel eens. Maar meer toezicht is ook een geldkwestie.

De verkoop van de gemeentelijke aandelen in Eneco kan als oplossing gelden. De verkoop van die Eneco-aandelen is onder bestuurders een belangrijk en principieel item. De man met de pet kan het geen zak schelen. Ja, alleen die zak geld die overblijft na een verkoop. Het gros van de bewoners heeft geen aandelen en wil van gemeenschapsgeld goede oplossingen voor problemen in de buurt. Een betere bestemming dan bijvoorbeeld de pas geopende vlinderidylle in het Offenbachplantsoen. Dat is letterlijk en figuurlijk bijzaak.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox