Foto: Gerrit van Loon

Gewoon is gek genoeg

  Column

Door Gerrit van Loon

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Een gevleugelde Nederlandse uitspraak waar weinig tegenin is te brengen. Zeker voor een nuchtere Zeeuw als ik. In mijn leven komen de woorden gewoon en gek vaak voor. Mijn jonge kinderen noemen mij lachend en ondeugend soms gekke Gerrit. Omdat het lekker klinkt en om mijn gespeelde verontwaardiging uit te lokken. Toch eens iets aan hun opvoeding doen. Al was Gekke Gerrit een tijd lang de titel van mijn column in het programmaboekje van Sparta Rotterdam. Ik speel zelf ook met die uitdrukking. Ben gek alleen wanneer het mij uitkomt.

Onderwerpen waarover ik voor mijn werk schrijf, kunnen mij niet gek of ongewoon genoeg zijn. Hoe gekker, hoe beter, hoe vermeldenswaardiger. Wanneer ik een groot varken los over straat zie lopen in Berkel Noord dan is dat een artikel in de krant waard.

Wat is gewoon? Landelijke media zijn een zoektocht gestart naar 'de gewone Nederlander'. Die zou er door het beleid van het nieuwe kabinet op vooruit gaan. Gewoon is een aangeharkt tuintje of overzichtelijk balkonnetje. Het vieren van Halloween in enge outfits. Aanbellen voor snoep. Op minikamp bij CVV Berkel of op wat voor kamp dan ook in de herfstvakantie gaan. Zonder overlast over straat kunnen. In het verzorgingstehuis kunnen blijven wonen, zonder dat meneertje zorgdirecteur denkt dat het rendabeler is om te verkassen.

Gewoon is een kuiltje jus bovenop je prakkie. Vrijwilligerswerk voor iedereen. Gezamenlijk Pasen, Koningsdag, Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw met vuurwerk vieren. In een kort rokje kunnen lopen. Het Wilhelmus meezingen. Baantjeszwemmen in De Windas. Barbecueën met een lekker stukje vlees. Bingoën. Een broodje kroket bij Kwalitaria in Bergschenhoek smikkelen.

Conservatief? Misschien. Maar conservatisme is geen kwaad. Integendeel. Orde en duidelijkheid zijn zaken om trots op te zijn. Wijlen Pim Fortuyn wees vaak op de bedreiging van de gewoontes en gebruiken van het overgrote merendeel van het volk. "Een bedreiging van die orde komt door het gedrag van bepaalde, relatief nieuwe groepen die wel van onze rechten en vrijheden gebruik willen maken, maar er tegelijkertijd waarden en normen op nahouden die die rechten en vrijheden onder druk zetten."

In de Randstad laten organisaties, autoriteiten en media de oren te vaak hangen naar een kleine groep minderheden. In Rotterdam was ik bij een café dat twee identieke wc's had waar vrouwen én mannen –en alles daartussen- gebruik van kunnen maken. De eigenaresse deed dit om praktische redenen: niet in een rij voor het toilet. Anderen plakten er het stempel 'genderneutraal' op. Moet je eens in Limburg, Groningen of Drenthe mee aankomen.

Of ze in de provincie Zwarte Piet veranderen? Er wordt niet eens over gepeinsd. Het AD deed enkele jaren terug uitgebreid onderzoek in 262 gemeenten. Wat bleek: in 86 procent van de gemeenten blijft Zwarte Piet tijdens de intocht zwart of bruin. Op zaterdag 25 november komt de Sint aan met de stoomboot in Bleiswijk. Een boot vol met cadeautjes en pieten. Zwarte welteverstaan. Want gewoon is al gek genoeg.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

Meer berichten