Logo 3B-krant.nl


Foto: Gerrit van Loon

Derby der Lansingerlanden

  Column

Door Gerrit van Loon

Bergschenhoek versus Berkel en Rodenrijs. BVCB – c.v.v. Berkel. Een ronkend affiche in de tweeklasse zaterdag. Aanvangstijd 14:30 uur. Fietsend voor Boerderij Het Lansingerland hoor ik het fluitje van de scheidsrechter snerpen. Ik trap nog iets harder, omdat ik werkelijk niets wil missen van deze pot voetbal. De geur van gebakken ui walmt mij tegemoet.

De stadsderby Excelsior – Sparta Rotterdam heb ik deze maand al achter de rug en volgende maand staat die andere belangrijkere derby voor de Kasteelpoorten. Dan komt Feyenoord op bezoek. Deze amateurderby kent geen rookbommen, vuurwerk, vlaggen of confetti. Wel veel publiek. De supporters van Berkel lijken in Bergschenhoek in de meerderheid.

Een straffe wind. Niet heel koud. Tegen het regenen aan. Normaal gras. Heerlijk om te voetballen. En dat wordt er. Voor mijn ogen ontrolt zich een heerlijk pot. Al snel een rode kaart. Keeper eruit en een penalty. De thuisclub komt voor en houdt tot aan de rust deze stand op de scoreborden.

BVCB-coach Jan Everse beent tevreden het veld af. We kennen bij Sparta Jan Everse als mondige trainer. Mooi verhaal is ook het incident waardoor de voormalige betaald voetbalcoach vertrok bij FC Zwolle in 2009. De vrouw van Everse was op een verkeerde stoel gaan zitten op de tribune en werd daarop door een zoon van een Zwolle-sponsor aangesproken. Na de wedstrijd werd de vrouw van Everse genegeerd bij diens rondgang van de warme bitterballen. Jan Everse nam ontslag.

Na rust ontbrandt de Derby der lage Lansingerlanden definitief. Opnieuw een rode kaart. 10 tegen 10. Een 2-0 voorsprong voor de thuisclub. Dan kan de wedstrijd, zoals dat mooi heet, in het slot komen. Maar de kans voor 3-0 belandt tegen de paal. En als je hem zelf niet maakt, dan….Penalty aan de andere kant. Goedmakertje van de scheidsrechter. Keeper pakt hem. Juicht uitbundig, maar moet niet veel later toch vissen. 2-1. De aansluitingstreffer. Vlak voor tijd een vrije trap voor Berkel. Schitterend geschoten. 2-2. Een opgewonden keeper die in toom moet worden gehouden. Juichend Blauw-geel, balend Wit-blauw. Een lokale sportverslaggever die na de wedstrijd een Berkel-speler feliciteert met de woorden 'klasse jongen'. Volop sentiment. Weinig objectiviteit.

Trouwens, beide ploegen droegen blauwe broeken. Mag dat wel? Ach, misschien moet ik niet vergelijken met het profvoetbal. Alleen het spel is van lager niveau. Alles er omheen is gemoedelijker. De verse hamburgers zijn tien keer zo lekker als de troep van de catering op Het Kasteel. Met het gelijke spel kan ik als neutrale toeschouwer leven. Winnaar van het weekend wordt Bleiswijk. Soccerboys wint uit bij Koudekerk en staat zonder verliespunten fier bovenaan. Ja, wel een niveautje lager. Het zou toch mooi zijn als de drie clubs uit de 3B Hoek in één competitie zouden uitkomen.

Even een gevaarlijk balletje opgooien. De clubs laten fuseren in FC Lansingerland om misschien wel in de Tweede Divisie te kunnen uitkomen met als doel betaald voetbal? Direct mijn mening. Nooit doen! De onderlinge rivaliteit en identiteit moeten blijven. Ik kijk nu al uit naar c.v.v Berkel – BVBC. Aanvangstijd 14:30 uur. Sla de uien alvast maar in op Het Hoge Land.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox