Logo 3B-krant.nl


Foto: Gerrit van Loon

Wis en waarachtig wifi

  Column

Door Gerrit van Loon

Is hier wifi? Het is een vraag die tegenwoordig vaker gesteld wordt dan: wat eten we vanavond? Wifi is een eerste levensbehoefte geworden. Voor de Lansingerlandse-lezers die de afgelopen decennia onder een steen hebben geleefd, eerst even dit. Wifi is een afkorting van Wireless Fidelity en staat voor draadloos internet, dus zonder kabels, waarmee je via laptop, tablet en vooral smartphone het wereldwijde net op kunt.

Zelf betrap ik mij bij het zoeken naar vakantiebestemmingen of weekendjes weg dat aanwezigheid van wifi een eis is. Tijdens het inchecken in huisjes op Terschelling of verdere oorden niet vergeten het wachtwoord te vragen. Je zou eens berichten van het thuisfront missen. Eventjes niet op de hoogte zijn. Ik zou toch geen tweet van betrokken Berkelnaar Ruud Veldkamp kunnen missen. Verhuurders zonder wifi in hun huisjes of op hun parken zijn er bijna niet meer.

Vorige week verscheen een boek van de hysterische millennium Tim den Besten met de veelzeggende titel: Zou er wifi in de hemel zijn? Over de zin en onzin van het leven in 2017 voor de generatie na mij (ik ben 36 jaar oud). De twintigers en tieners van nu zijn altijd online. Zelfs als ze op een hangplek chillen, zitten ze fysiek naast elkaar nog steeds onderling te whatsappen. Ik hoef het niet te snappen, maar vind het verwonderlijk. Was vroeger dan echt alles beter?

We hebben er mee te leven. Dat realiseerde de oudere gemeenteraad (op millenniumraadslid Jurjen Dieleman van de ChristenUnie na) ook. Er werden eerder twee wifi-moties aangenomen. Op het moment dat de Europese subsidieregeling Wifi4EU opent, moet de gemeente Lansingerland direct een aanvraag indienen. Met de motie Wifi voor jongeren krijgen jongeren op bepaalde locaties gratis wifi.

De Europese Unie heeft 120 miljoen euro beschikbaar voor 6.000 lokale overheden. Gemeenten kunnen eenmalig een aanvraag indienen voor maximaal 20.000 euro. Afhankelijk van de locatie is dit voldoende voor circa tien openbare wifipunten. Voorwaarde is dat de gemeente minimaal drie jaar lang zorgt voor het aanbieden van gratis mobiel internet. Het is nog niet duidelijk wanneer de subsidieregeling opent, naar verwachting eind dit jaar.

Voor de tien nieuwe wifi-locaties heeft Lansingerland een eerste inventarisatie gemaakt. Denk aan de skatebaan in het Annie M.G. Schmidtpark en het sportpark in Bleiswijk. De komende maand gaan alle partijen de locaties verder onderzoeken. Er zit een addertje onder het gras, weet de gemeente maar al te goed. Het faciliteren van een hangplek kan bij omwonenden in het verkeerde keelgat schieten. Vandaar dat niet alle locaties nog worden genoemd.

Bewoners worden vooraf geïnformeerd. Het wifi-plan wordt eerst ter inzage gelegd en opgestuurd naar omwonenden van een beoogd punt. Kunnen ze een zienswijze vragen over het voornemen en gekozen afwegingen. Daarna worden definitief de tien plekken aangewezen. Je kunt begrijpelijkerwijs tegen een hangplek zijn, tegen wifi zijn is als tegen buitenlucht zijn. Het is voor iedereen. Zonder wifi was deze column ook niet tot u gekomen.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox