Foto: Gerrit van Loon

Papieren werkelijkheid

  Column

Door Gerrit van Loon

Er bestaan verschillende werkelijkheden. Die van autoriteiten, de digitale wereld en de fysieke werkelijkheid. Een hypothetisch voorbeeld. Een gemeente bericht over een zieke boom op een dorpsplein. Die moet worden weggehaald vanwege omvalgevaar. Op internet roepen voor- en tegenstanders om het hardst of dat terecht is. Ondertussen lopen mensen op het dorpsplein onbevreesd door. Geen zieke boom te zien. Die staat verderop in een perkje aan de Dorpsstraat.

Dergelijke praktijkvoorbeelden kom ik vaak tegen. Als journalist zie ik het als mijn taak om de digitale wereld en die van autoriteiten te toetsen aan de praktische gang van zaken. Een beeldend voorbeeld. Het lijkt of er in Nederland enorme weerstand is tegen Zwarte Piet. Klopt niet. Enkele honderden anti-Zwarte Pieten bespeelt goed de media, gemeentes en intochtcomités. Op internet woeden felle discussie tussen voor- en tegenstanders. En de praktijk? Dat zagen we afgelopen zaterdag. Slechts twee bussen, aangevuld met wat auto's, gingen demonstreren in Dokkum. Daar staken nuchtere Friezen slim een stokje voor door geweldloos de snelweg te blokkeren. Praktisch. De bussen gingen retour naar Amsterdam en Rotterdam. Miljoenen Nederlanders vinden Zwarte Piet geen probleem. Het weghouden van demonstranten bij kinderen en de intocht van Sinterklaas kon op veel steun rekenen. Zo'n 5% kan heel dat Zwarte Piet-gedoe geen pepernoot schelen. Retorische vraag: moeten we dan de oren laten hangen naar de werkelijkheid van een hele kleine groep? In Berkel en Rodenrijs was zaterdag de Piet pikzwart. Zwarter kon haast niet. Heb niet één roetveeg kunnen ontdekken. En aankomende zaterdag zal het in Bergschenhoek en Bleiswijk niet anders zijn. Mooi.

Drie andere voorbeelden van verschillende werkelijkheden in Lansingerland. Bergschenhoek krijgt een nieuwe brasserie. Ondernemer Rein Swart gaat met Brasserie Josephine leven op De Kruin brengen. Iedereen blij, zou je denken. Stroeve ambtenaren, die zelf in Noord-Brabant wonen, vonden het terras een probleem. Iets met een heuveltje en parkeren. Er is helemaal geen verhoging en parkeren kan goed in de garages van twee omliggende supermarkten, was Swart verbaasd. Gelukkig hielpen wethouder en burgemeester hem verder. Als het doel van de gemeente is dorpskernen vitaal houden, ga je niet krampachtig om met regeltjes. De slaapkamer van de voormalige voorzitter van TOGB was opeens 'een bijgebouw'. Zo ga je toch niet met elkaar om, verzuchtte hij, toen ik een kijkje kwam nemen. Onbegrijpelijk dat ambtenaren vanaf papier maar lukraak indelen. 'O kom toch eens kijken'. Raadsleden deden dat aan de rand van De Groenzoom. Naast een gezinshuis een nieuwe woning voor jongeren met gedragsproblemen bouwen mag niet, vanwege de groene doorkijk. Ter plekke zagen ze nauwelijks doorkijk. De stedenbouwkundige (papieren) visie is niet heilig. Ik bepleit een praktische kijk. Geen doorkijk is geen doorkijk. Een boom is een boom. Zwart is zwart. En ja, ik weet dat iedereen de fysieke werkelijkheid weer anders interpreteert. De absolute waarheid bestaat niet. Ik houd van getoetste waarheid. Die trouwens nu ook weer wel op papier staat.

Gerrit van Loon is journalist voor de Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

Meer berichten

Shopbox