Foto: Gerrit van Loon

Vrij in vuurwerk

  Column

Door Gerrit van Loon

De lont in de vuurwerkdiscussie is al aangestoken. De komende tijd ga ik eens kijken of deze discussie oplaait in Lansingerland. Al een tijdje volg ik videofilmpjes van Pyroboy Bergschenhoek. Deze jongen steekt vol enthousiasme verschillende soorten legaal vuurwerk af. Dat gebeurt in het Bergse Bos, maar ook in steegjes van Bergschenhoek zelf. Het geeft een hoop lawaai en rook. Op de YouTube-filmpjes kan ik niet precies zien waar het is, maar ik vermoed in de omgeving van de Van Ruysdaellaan. Zijn filmpjes scoren tientallen views. Of het nu gaat om het afsteken van een heksenkring met rotjes, het showen van zijn vuurwerkcollectie of een demonstratie van hoe hij met kruit nieuw knalvuurwerk maakt. Het ziet er allemaal onschuldig uit. Ik begrijp de kick die Pyroboy en zijn vriendjes krijgen van het maken van deze filmpjes.

Zelf kruiste ik vroeger op die leeftijd het gewenste vuurwerk aan in reclamefoldertjes. Kon ik met mijn doosjes astronauten niet wachten op Oudjaar. Toen mocht je al vanaf 10:00 uur gaan afsteken. Een vuurwerkfanaat ben ik nooit geweest. Reisjes naar Baarle Nassau? Nee, mijn grootste zonde was een doosje illegale strijkers. Via via verkregen. Ik kreeg ze maar net op. Dat kwam ook omdat ik op Nieuwjaar jarig ben en meer met felicitaties en gelukwensen in de weer was dan met knallen.

Momenteel heb ik weinig meer met vuurwerk. Een verbod gaat mij veel te ver. Leven en laten leven. Vertrouwend op het gezonde verstand van mensen. Natuurlijk zie ik ook de gevaren. Volgens een onderzoeksraad is de jaarwisseling op veel plaatsen het onveiligste feest van het jaar. Mensen raken gewond, voor het leven getekend, of raken hun ogen of andere ledematen kwijt.

Niet overal in Lansingerland mag vuurwerk worden afgestoken. Op de website van de gemeente worden locaties vermeld waar een vuurwerkverbod geldt. Vanaf half december worden deze plekken voorzien van borden. Er zijn al twee locaties bekend: Museumhoeve Molenaar aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs en Hospice Lansingerland aan de Burgemeester van Oostenweg in Bergschenhoek. Tot 15 december zijn vuurwerkvrije zones aan te vragen. Dat gaat via de website van de gemeente, die het belangrijk vindt dat iedereen kan genieten van een feestelijk en gezellig Oud en Nieuw. "Voor de één hoort daar vuurwerk bij, voor de ander juist niet", aldus de gemeente.

Bij het beoordelen van een aanvraag kijkt de gemeente naar kwetsbare groepen, dieren en gebouwen, zoals verzorgingshuizen, dierenpensions en panden van monumentale waarde. Met een beroep op de Algemene Plaatselijke Verordening kan een gemeentebestuur vuurwerkvrije zones aanwijzen. Afsteken vóór 18.00 uur en na 02:00 uur is strafbaar. Politie geeft een waarschuwing of een bekeuring. Illegaal vuurwerk is altijd strafbaar.

Ik hoop dat iedereen zijn gezonde verstand gebruikt en rekening houdt met anderen en dieren tijdens de Jaarwisseling. Dat geldt ook voor Pyroboy en zijn vriendjes. Hij vraagt op zijn YouTube-kanaal om opgestoken duimpjes voor zijn filmpjes. Dat moet ook letterlijk na de vuurwerkperiode mogelijk zijn.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

Meer berichten

Shopbox