Logo 3B-krant.nl


Foto: Gerrit van Loon

Goed begin, 't halve werk

  Column

Door Gerrit van Loon

Bent u het nieuwe jaar lekker begonnen? Lastig om weer in het ritme te komen? De vakantie is voorbij, werk en school zijn begonnen. Voor mij begon 2018 feestelijk. Zoals elke jaarstart. Mijn geboortedatum is 1 januari. Daar kan ik verder niets aan doen, al is het wel handig tellen wat betreft leeftijd.

Traditiegetrouw kopen wij in december kraskalenders. Elke dag bij het ontbijt krassen we met de kids een vakje open. Dromen van grote prijzen en die kans met de dagen zien afnemen. Dit keer hadden we geluk. Dochter Jade won liefst 100 euro. Zelf mocht ik 5 euro ophalen en mijn vriendin had een gratis lot. De Staatsloterij dan. Op de vier oudejaarsloten à 30 euro de stuk vielen dit keer ook prijzen. Twee tientjes omdat de eindcijfers klopten en een prijs van 100 euro. Wanneer ik in plaats van EI de letters BP erbij had, was ik een tonnetje rijker geweest. Maar 'als' telt niet. Nu hadden we onze inzet terug. Ook lekker.

Een tonnetje aan straatprijs viel op de Dorpsstraat in Bergschenhoek. Lansingerland heeft niet te klagen over prijzen in de Postcodeloterij. Bleiswijk viel afgelopen jaren flink in de prijzen. Woont die notaris soms in de gemeente? Minder leuk nieuws kwam uit Berkel. Eetcafé Chynet werd door vuurwerk deels vernield. Bekers en het kinderenspeelgoed ging kapot. De elektriciteit vernield. Vorig jaar werd ook al de brievenbus van de snackbar opgeblazen. De eigenaar reageerde mild. "We zijn al blij dat niet alles vernield is. Positivity first."

Laten we die instelling in 2018 omarmen. Voorbeelden zag ik al. De bewoners aan de Saturnus in Berkel van wiens huis de halve gevel er door de storm werd afgeblazen waren gelukkig niet thuis, vertelden ze. Dakpannen die niet goed liggen? Met een beetje inspanning liggen ze zo weer recht. Winkelcentrum Westpolder afgesloten? Dan bezoeken we toch een ander winkelcentrum in de buurt of duiken we voor even de voorraadkasten in.

Goed nieuws uit Bleiswijk. Het streefbedrag voor een nieuwe bus voor Fabiënne (3) is behaald. De peuter heeft een zeldzame chromosoomafwijking, kreeg een nieuwe rolstoel die niet in de oude bus kon. Er kwam een doneeractie op gang. Met statiegeldbonnen en vele giften kan nu een nieuwe bus worden aangeschaft, waar hopelijk begin februari in gereden kan worden. De Bleiswijkse ouders zijn ontzettend blij en dankbaar.

Positief in het leven staan, maar niet de ernstige (vaak negatieve) zaken bagatelliseren, luidt mijn motto. In het nieuws komen afwijkende en opvallende zaken. Wanneer een vliegtuig op tijd landt is dat geen nieuws. Goed is de norm. Gelukkig maar. Heeft het vliegtuig vertraging of erger, stort ie neer, dan is dat nieuws. Mensen weten heus wel dat groeiend gras niet de kranten haalt.

Oud-journalist Charles Groenhuijsen (63) pleit in zijn boek Leve Nederland dat journalisten meer 'goed' nieuws moeten brengen. "De onwetendheid is immens", zei hij in De Volkskrant. Een onderschatting, omdat door internet (wie heeft er geen smartphone?) mensen overal goed op de hoogte van zijn. Maar een stukje positiviteit is nooit weg. Leve Lansingerland!

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox