Foto: Gerrit van Loon

Klap van de windmolen

  Column

De hele duurzaamheidspak in Lansingerland is zo elitair als de pest. Niet te betalen voor Jan Modaal. "Een verdienmodel voor bedrijven en welbespraakte individuele burgers, voorzien van enig financieel vermogen die de juiste wegen weten te bewandelen, subsidies binnenslepen om zo menig duurzaamheidsprojectje uit de grond te trekken, te exploiteren en vervolgens flink te cashen".

Hierboven haal ik niet een rechts georiënteerde tegenstander van doorgeschoten milieuontwikkelingen aan. Sterker nog, deze woorden komen uit een linkse rakker. Gerard Bovens (afzwaaiend PvdA-fractievoorzitter) om precies te zien. Het ging vorige week over windmolens in Lansingerland.

De PvdA constateert (tot hun verdriet) dat het niet uitmaakt hoe duurzaamheid er komt, of dat projectjes ook daadwerkelijk iets bijdragen in de echte wereld en niet alleen voor de statistieken. Het is een investeringsbubbel geworden. Vooral voor de happy few. Voor huizenbezitters, goed in de slappe was. Alleen dan kun je meedoen en meeprofiteren. "Niet alleen asociaal, maar ook niet duurzaam. De energietransitie moeten we met zijn allen doormaken. Dat kun je niet op de volledig liberale tour bewerkstelligen", aldus de PvdA.

Lansingerland kent een opgave voor het realiseren van vier windmolens van 150 meter hoog en voor minstens 12 Megawatt aan energie. Locaties zijn de Hoefweg en de Overbuurtsche Polder. De gemeente faciliteert het proces en streeft naar evenwicht tussen lusten en lasten. Menno van der Woude, oprichter coöperatie Nieuwe Lansinger Stroom, wil dat minimaal de helft van een windpark in direct eigendom van inwoners en bedrijven komt. De gemeente zou een ondergrens van 50% bewonersparticipatie bij alle nieuw te realiseren windturbines moeten stellen. In die verplichte participatie schuilt een gevaar.

Een groep bezorgde Lansingerlanders bezorgde eind oktober 2017 een anoniem briefje aan een raadslid en deze krant. Letterlijk staat in dat uitgetypte briefje: "Wethouder van D66, J. Heuvelink, verleent de partner van D66-raadslid I. den Heijer allerlei privileges. Hierdoor kan hij, M van der Woude, zijn energie-coöperatie van de grond krijgen zonder dat er sprake is van eerlijke concurrentie. Andere partijen krijgen hierdoor geen eerlijk kans." De anonieme schrijvers willen dat de gemeente dit dossier openbaar aanbesteedt. De burgemeester is op de hoogte van het briefje.

Nieuwe Lansinger Stroom probeert zich er slim tussen te wringen. Raadsleden en bewoners zijn niet dom. Hebben geen klap van de windmolen gehad. Het windenergie-voorstel van het gemeentebestuur wordt niet afgehamerd. De PvdA komt in de raad van 1 februari met amendementen. Dit onderwerp is in verkiezingstijd nieuw leven in geblazen. De wind is zeker nog niet gaan liggen.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

Meer berichten