Foto: Gerrit van Loon

Moskee Lansingerland

  Column

Lansingerland ontkomt niet aan de discussie over de (radicale) islam. Er wordt volgende week woensdag op aandringen van de PvdA-fractie over gesproken.

De PvdA las het CDA-verkiezingsprogramma. De Christenen willen niet dat Salafistische of andere radicale predikers in Lansingerland invloed uitoefenen op de jeugd. "Indien een gebedshuis hieraan meewerkt, dan dient dit gebedshuis te worden gesloten. Het CDA is tegen niet transparante (buitenlandse) financiering van gebedshuizen en publiekelijk ten gehore brengen van islamitische gebedsoproepen." Ook de programma's van Leefbaar 3B en de VVD bevatten passages over haatpredikers en haatzaaiers.

Prima punten wat mij betreft. De PvdA-fractie vindt ze niet stroken met de werkelijkheid en roept foei. De gemeente kent één moskee, El-Fath op Wilderszijde. De soennitische moskeevereniging zou transparant en open naar de samenleving zijn. Ik heb een andere ervaring. Misschien benaderen bestuursleden een kritische journalist anders dan een meebuigend politicus. Tijdens mijn werk in Rotterdam en voor diensten heb ik vaak kritisch naar moslimgemeenschappen gekeken. Ik spreek geen Arabisch, maar ken mensen die de taal snel en juist vertalen, zoals dat bij de politie gebeurt. Ik was als journalist dit jaar niet welkom op de ALV van El-Fath. Mocht achteraf niet de stukken inzien. "Het verslag is voor intern en de leden bedoeld. Daarom zult u dit niet ontvangen", meldde Noureddine EL Amiri mij namens het bestuur. Afgelopen zondag was er een vergadering waar de moskee vooraf niets over kwijt wilde aan een regionale journalist. Niet erg, maar zeker niet transparant.

In het verleden gebeurden er kwalijkere zaken. De omstreden heer El Moumni stond 'abusievelijk' op een flyer van de moskee, maar kwam uiteindelijk niet. De omstreden heer Ibn Ali nam wel tweemaal deel aan een benefiet. Dat zorgde voor onrust in Lansingerland. "Na de oplopende landelijke ophef van begin 2015 hebben wij uit voorzichtigheid besloten Ibn Ali niet meer uit te nodigen, mede omdat wij geen negatieve publiciteit willen", meldde El-Fath toen. De negativiteit telde zwaarder dan zijn mogelijk foute uitspraken.

Matthijs Ruitenberg (CDA) zei dat hij buikpijn van dit soort sprekers krijgt. En dat we realistisch moeten zijn. Terroriste Nikki Caroline Sari werd op 14 september 1984 in Berkel en Rodenrijs geboren. Niet voor niets nam de overheid in juli 2017 een sanctie tegen haar. Het gedeelte Lansingerlanders dat de islam aanhangt, is verdrietig over de CDA-denkwijze, stelt de PvdA. Met die zieligheid slaat de partij de plank mis. Kritisch volgen en veiligheid gaat boven alles. Praat na een kopje thee in de moskee ook eens met veiligheidsinstanties. Ik vroeg begin dit jaar aan de opgerichte vrouwencommissie van de moskee hoe dat scheiden van mannen en vrouwen voelt. Wacht nog steeds op antwoord. Misschien kan de PvdA eens achter die ongelijkheid aan.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

Meer berichten