Foto: Gerrit van Loon

Schoolverkeerstress

  Column

Elke ochtend start Nederland zo rond 07:00 uur op. De klamme lappen worden afgegooid en vanaf hier start de ratrace naar de bel van school of werk. Wassen, aankleden, ontbijten, tanden poetsen en vooral niets vergeten. In Huize Van Loon is het niet anders, al is het dat ik deze race alleen en met twee hindernissen moet rijden.

Mijn vriendin vertrekt vroeg, voor de spits, richting werk in Ridderkerk. Ik geef mijzelf een dik uur om twee kinderen naar school te brengen en daarna pas een eerste bak koffie te nemen. Eerlijk: ik ben nog nooit te laat geweest op school die op fietsafstand ligt. Via een strakke discipline, tegen het autistische aan, commandeer ik in die vroege uren mijn koters de goede richting op. Dooreten, schoenen aan, gymtas niet vergeten en na Buurman & Buurman de tv uit en jassen aan. Mijn zoontje die in groep 1 zit wil vooraan bij de deur staan. Als eerste naar binnen. Van wie zou ie dat nu hebben?

Wie denkt dat met het dichttrekken van de deur de meeste zorg verdwenen is, heeft het mis. Dan begint de sprint pas. In het halfdonker andere ouders met kinderen ontwijken. Gevaarlijk dicht langs haastige auto's heen. Opletten of ze wel voorgang geven. Kinderen die plots de straat overschieten. En dan moeten er geen wegwerkzaamheden zijn. Kom je eindelijk om kwart over 8 bij school aan, valt er een pak van je hart, maar begint het Luizenmoeder-gedoe. Die populaire tv-serie is ook ergens goed voor. Ouders kijken nu in de spiegel. Ik deed al niet mee met de moedermaffia, maar vind het ook wel lekker dat zwaaien als je kind in de klas zit, niet meer kan. Legitiem direct wegwezen dus. Mooi. De zwart-wit geblokte finishvlag zwaait.

Om vijf over half 9 is het rust en ben je ook toe aan de eerste kop koffie. De dag kan beginnen. Bovenstaande situatie zal herkenbaar zijn voor veel ouders. Merlijn Bakkenes, vader van twee kinderen op basisschool Het Baken in Berkel en Rodenrijs, komt ook alles tegen als hij naar school toe gaat. "Auto's met haast, stilstaande auto's, auto's op zoek naar een parkeerplek. Fietsende kinderen die overal tussendoor glippen. Ouders met kinderen achterop. Fietskarren vol kinderen. Net een Bijenkorf", sprak hij. Bakkenes denkt vaak: bijzonder dat het bijna altijd goed gaat. Hij waarschuwt de raad over de aankomende bouwperiode bij de drie scholen en peuterspeelzaal tussen de Oudelandselaan en Röntgenstraat. Ongeveer 1300 kinderen en hun verzorgers lopen, fietsen en rijden daar. Een veilig verkeersplan is gewenst. D66 wil dat ouders betrokken worden bij dat plan. Nu weet ik als ouder wel een oplossing om de drukte die is en gaat komen in te dammen. Vergt een beetje flexibiliteit van scholen, maar het werkt. Geen strakke begintijd, maar een tijdspanne van bijvoorbeeld 08:30 – 09:00 uur. Wordt het voor mijn zoontje geen massasprint met kans op valpartijen meer.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

Meer berichten