Foto: Gerrit van Loon

Bollen tussen de kassen

  Column

Door Gerrit van Loon

Geluk zit in kleine dingen. Een sneeuwklokje in de tuin. Een opgeloste som door je dochtertje. Een bakkie koffie bij Edelweiss. Een flirt op het terras van Müller & Co. Een pils in het Lage Bergse Bos. Rammelende konijnen in De Groenzoom. Zonnetje in de kou. Een heerlijk hapje uit de hertencarpaccio met morieltjes mayonaise van eetcafé Jofel. Een mooi geformuleerde zin.

Afgelopen weekend zocht ik het geluk in amateurvoetbalwedstrijden. In aanloop naar de kraker van afgelopen zondag. Die dag speelde mijn cluppie Sparta, nummer laatst in de Eredivisie, tegen één na laatste, FC Twente. Een degradatiekraker van jewelste. Veel mensen in Lansingerland hebben sympathie voor Sparta. Er zijn genoeg mensen hier die een seizoenkaart hebben. Ik mag trouwens 'mijn' cluppie zeggen. Ik ben al jaren bestuurslid van supportersvereniging 'De Sparta Supporter', hoofdredacteur van supportersblad KasteelNieuws en één van de mannen achter de populaire website In The Winning Mood (itwm). Rood-wit zit mijn in het bloed. Een dag voor de competitiewedstrijd van Sparta zocht ik naar leuke wedstrijden op een lager niveau. Gelukskansen spreiden. Als Sparta niet won, had ik altijd nog een overwinning van een sympathieke amateurvereniging gezien. Ik kon mijn lol op in de tweede klasse zaterdag. De amateurs van Sparta (RV&AV) speelden tegen koploper Hellevoetsluis. Helaas, 1-0 verloren. In diezelfde competitie spelen c.v.v. Berkel (winst!) en BVCB (ook gewonnen!). Deze gelukmomentjes had ik binnen.

Mijn bijzondere aandacht ging zaterdag uit naar Bleiswijk. Daar gloort iets moois in de lucht boven de kassen, op sportpark Merenveld. Een naderend kampioenschap. In de derde klasse staat Soccer Boys een straatlengte voor. De oranjehemden waanden zich een paar weken terug al bijna zeker. En kregen toen op eigen veld een tik op de vingers van s.v. DWO: 0 – 3. Een vroege wake-up call. Het K-woord mag niet in de mond worden genomen. Strijden voor elke meter tuinbouwgrond. Per week de situatie bekijken. Zaterdag kwam v.v. Van Nispen langs. Een voetbalvereniging uit De Zilk. Een plaatsje boven Lisse, in de bollenstreek. De mannen hadden zin in het duel met de lijstaanvoerders. "De enige ploeg die ons, sinds ons bestaan, op eigen grond heeft verslagen. Tevens de ploeg die een straatlengte voorsprong heeft op de overige ploegen in de competitie. Allemaal leuk en aardig, maar voor ons telt wat nog in eigen hand ligt; het behalen van de tweede periode", liet de ploeg vooraf weten. Ze hadden geen schijn van kans. Het werd afgetekend 3-0 voor Soccer Boys. Weer een geluksmoment. Hoe mooi zou het zijn als volgend seizoen alle drie de kernen in één zaterdagcompetitie vertegenwoordigd zijn. Derbytime! Sparta dan. Het werd 1-1. Puntje. Schieten we nauwelijks iets mee op. Maar hoop doet leven. Geluk zoek ik even elders. In Bleiswijk bijvoorbeeld. Daar waar tussen de kassen het net regelmatig bolt.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

Meer berichten