Foto: Gerrit van Loon

Door roeien en ruiten

  Column

Door Gerrit van Loon

Een snijdende oostenwind rukt aan mijn fiets. Weggedoken onder muts en capuchon probeer ik ook dit weerelement te negeren. De kou probeer ik laagje over laagje tegen te gaan. Half bevroren laat ik op de Bovendijk het bordje Rotterdam achter mij. Door de polder van Berkel onderweg naar een bungalow aan de Rodenrijseweg. De rijp is van het land. Over blijft een koud en bevroren landschap. Dichtgevroren sloten. IJspegeltjes op de bomen. Naast mij de landingsbanen van het vliegveld. Aan de andere kant van de weg raast de Hogesnelheidslijn. Hier raken de grote dossiers van Lansingerland elkaar.

En ik fiets er, stevig ingepakt, tussendoor. Half zij-wind, half mee. Terug wordt een hel. Af en toe passeert er een warm hokkie. Jaloers op die auto's ben ik toch niet. Een frisse neus is goed voor geest en ledematen. Ik passeer de uitkijkheuvel bij de rotonde Doenkade en G.K. van Hogendorpweg. Vaak langs gefietst, nooit iemand zien zitten. Door maar weer. Het McDonald's-logo op de boerenschuur doemt op. Hoeveel zou die grondeigenaar daar nu voor krijgen, vraag ik mij niet voor het eerst af. Toch eens navraag doen. Ik draai bij de oudste boerderij van Berkel, waar Jaap Koot in 1891 werd geboren, de Rodenrijseweg op. Windje in de rug naar mijn verhaalonderwerp. Een verwarde getinte man trapte vorige week de glazen deur kapot van een bungalow en ging op de bank liggen slapen. Dat verhaal staat elders in deze krant.        

Een meloen tegen de ruit. Ik las het bericht nog eens.

Een ander nieuwsbericht met daarin een ruit trok mijn aandacht. Jongens op een snorscooter hadden bij het Romenpad in Berkel en Rodenrijs een meloen tegen een ruit gegooid. Ik las het bericht nog eens. Het stond er echt: meloen.

Mijn fantasie ging aan de haal. Een Galia-meloen? Of zo'n rode watermeloen? Ludiek? Waren de stenen op? De daders werden omschreven. Twee jongens van rond de 23 jaar. De één met blond haar en lichte Parka-achtige jas aan. De bijrijder had kort donker haar en een zwarte Parka-achtige jas aan. Opvallend: de bestuurder maakte foto's van de meloen voordat die met een rotvaart tegen het raam werd gesmeten. Iemand iets gezien op Instagram of YouTube? Zoekwoordje meloen. Eerder werden in de buurt ook eieren tegen ruiten gegooid.

Waarom gaan deze idioten door roeien en ruiten? Laten zij zich door niets en niemand tegen houden? De politie staat voor een raadsel. De gekozen uitdrukking (roeien en ruiten) klopt bij het verhaal van de indringer beter dan bij het scootertuig. Met roeien worden roeden, meervoud van roe(de), bedoeld. Houten latjes die de kleine ruiten van een roedenvenster omvatten. Voor bewoners met ingetrapte en ingegooide ruiten is vooral de emotionele schade groot. Je wenst de daders een straffe, oostenwind tegen. Zonder laagjes, sjaal, muts en wanten. Een naakte geseling van moeder natuur. Een harde en rechtvaardige opvoeding die ze zo node hebben gemist.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

Meer berichten

Shopbox