Foto: Gerrit van Loon

Waardige verliezers

  Column

Door Gerrit van Loon

Lansingerland heeft een nieuwe gemeenteraad. De winnaars zijn bekend: Leefbaar 3B en de VVD wonnen elk twee zetels. Kleinere winnaars waren WIJ Lansingerland en GroenLinks, elk één zetel erbij. De ChristenUnie behield zijn zetelaantal van drie. Waar de winnaars de afgelopen dagen in de schijnwerpers stonden, belicht ik hier de verliezers. Voor hen zijn de praktische veranderingen het grootst. Coalitiepartij CDA kreeg een tikje. Een zetel verlies. Matthijs Ruitenberg foeterde woensdagnacht samen met wethouder Jeroen Heuvelink (D66) op de Haagse voormannen. D66 verloor ook een zetel, met dank aan de rare fratsen van hun landelijke kopstukken. Deze coalitiepartijen zijn de kleine verliezers. Voorafgaand aan de uitslag gaven ze in de liveregistratie van RTV Lansingerland nog aan op zetelbehoud te rekenen.

Over kleine verliezers geschreven, daar reken ik ook de lokale omroep toe. Het streven om een liveregistratie te maken van de verkiezingsavond is goed. De uitwerking was dat niet. De voorbeschouwingen waren weinig sprankelend en kijkers en luisteraars hadden slecht geluid. Erger nog was dit: op het moment dat de uitslag van de zetelverdeling binnenkwam, half 1 in de nacht, was de boel al ingepakt. Mijn collega's Anke Luik en Cornel van der Heijden lagen toen misschien al op één oor. Nu weet ik wel dat het vrijwilligerswerk is. Maar dit was als voorbeschouwen op een voetbalwedstrijd, die wedstrijd niet in zijn geheel laten zien en kijkers laten gissen naar de einduitslag. Juist bij een liveregistratie moeten winnaars en verliezers na afloop voor de camera. Omdat ook collega Freek Zijlstra van De Heraut eerder aftaaide, was ondergetekende de enige verslaggever die tot het einde verslag deed. Een kwalijke zaak voor de lokale journalistiek.

De grootste verliezers waren de PvdA, dat halveerde naar één zetel en eenmanspartij Neeleman. Eddy Neeleman was niet aanwezig op de verkiezingsavond en plaatste de volgende ochtend zijn reactie op Facebook. "Onvoldoende stemmen gekregen om weer in de raad plaats te nemen. Ik was meer de onderzoeker dan een doorsnee politicus. Als daar meer kiezers naar zoeken dan was dat helaas voor mij. Dat werk ligt mij minder. Het zal een puntje worden om alle aandacht weer op iets anders te zetten", aldus Neeleman die verwees naar zijn thuissituatie. Hij kreeg veel steun en dank van andere partijen.

Ook de PvdA keek niet bitter terug. "De verkiezingsavond verliep teleurstellend. We hadden op tenminste zetelbehoud gehoopt en misschien zelfs een zeteltje extra gezien de geweldige positieve feedback tijdens onze campagne. Het werd per saldo opnieuw verlies. De PvdA feliciteert de winnaars van harte", schreef vertrekkend fractievoorzitter Gerard Bovens. Ook zijn partij kreeg veel steunbetuigingen. Want dat is Lansingerland: hard in het spel, hartjes voor collega's erbuiten. Als je wint heb je vrienden. Als je verliest in Lansingerland, heb je ook vrienden.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

Meer berichten