Foto: Gerrit van Loon

Huiver voor heroïne

  Column

Door Gerrit van Loon

Lansingerland werd vorige week opgeschrikt door een bericht over twee tienermeiden die heroïne hadden gebruikt. De ene van 15 jaar was onwel geworden, moest worden gereanimeerd en lag een tijdje in het ziekenhuis. De andere meid was 14 jaar. De vijf opgespoorde dealers waren ook niet al te oud: tussen de 17 en 20 jaar. De meiden werden al begin februari aangetroffen in een woning in Bergschenhoek. De dealers begin maart en vorige week in woningen in Berkel, Bergschenhoek en Apeldoorn. Dagelijks werk voor de politie zou je denken, maar het onwel raken van het 15-jarig meisje verraste zelfs de meest doorgewinterde agenten.

Twaalf mensen in totaal zijn gearresteerd, allemaal te herleiden naar een Turkse familie. Broers, neven, zwagers en een ex-vriendin. In Bleiswijk werd een garagebedrijf aan de Götzenhainsingel binnen gevallen. Enorme kookpannen, branders, mengkommen, maskers, een fikse garde en zakken natriumcarbonaat, grondstof voor heroïne, werden aangetroffen. In dozen zat zo'n 120 kilo morfine, het belangrijkste bestanddeel. In vaten bij een komkommerkwekerij in Berkel en Rodenrijs werd het levensgevaarlijke azijnzuuranhydride gevonden. Spul voor het vervaardigen van heroïne. Beter adem je dat niet in.

Dat alles in het mooie Lansingerland. Politie en gemeente doen hun best. Ik zet vraagtekens bij de aanpak. De gebrekkige openheid en gestuurde informatievoorziening staan mij tegen. Pas weken later opening van zaken geven is niet goed. Informatie en tips van het brede publiek zijn van waarde. Soms doorslaggevend. Zelfs aanleiding om een onderzoek te starten of het ontbrekende puzzelstukje in lopend onderzoek. Het ervaren van overlast of het opmerken van vreemde gedragingen van buren door inwoners helpt bij onderzoek. Aan de vele reacties op het bericht van de twee jonge meiden heeft de politie houvast. Naast verbijstering en afschuw, zaten er nuttige tips tussen.

Apart dat in Het Westland, een soortgelijke tuinbouwgemeente, een rooskleuriger beeld wordt gegeven van de veiligheid dan de werkelijke. Media, burgers en buurtpreventies worden niet goed, tijdig en volledig geïnformeerd over eerdere voorvallen met probleemjeugd. Dat stellen lokale politieke partijen Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en LPF Westland.

Michiel Ferwerda is voor GemeenteBelang Westland actief én in dienst voor onze gemeente op het gebied van veiligheid en APV. Hij twitterde: "Veiligheid zou de hoogste prioriteit moeten hebben bij een burgemeester. Het is immers haar/zijn portefeuille. Dat betekent niet dat dan alle info altijd gedeeld moet kunnen worden. De wet biedt ruimte & kaders. Soms is niet delen ook verstandig." Met deze opmerking slaat Ferwerda, met een politieachtergrond, de plank mis. Verbloem niet de gruwelijkheden van heroïnegebruik of jongerenoverlast. Maak dat zo snel mogelijk in alle ernst zichtbaar voor de buitenwacht. Voor ieders bestwil. Uiteindelijk komt toch alles naar buiten.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

Meer berichten