Foto: Gerrit van Loon

Ballonnenban

  Column

Slok, slok, slok. Met een paar grote slokken dronk Maurice Herpst van De Ballonnenkoning in Bergschenhoek het glas water leeg. In het glas water zat een ecolintje. Zoiets als hechtdraad bij operaties. Binnen enkele minuten, na wat roeren, was het ballonnenkoordje helemaal verpluist en opgelost. Hij vond, toen ik vorig jaar bij hem was, het geklaag van milieupartijen over ballonnen geneuzel. Alle latex-ballonnen in Nederland zijn honderd procent biologisch afbreekbaar.

Het geneuzel is niet gestopt en gaat onverminderd door. Met gevolgen. Ik zie en lees oproepen van milieuorganisaties om beleidsbepalers te bestoken om op Koningsdag geen ballonnenfeestjes toe te staan, of ten zeerste te ontmoedigen. In Bleiswijk is een grote groep mensen boos. Koningsdag is versomberd. De Kindershow, altijd aansluitend aan het ballonnen oplaten is geskipt. Volgens ingewijden hebben milieuorganisaties ballonnen verbannen en willen sponsors niet negatief in het nieuws komen. Resultaat: beteuterde kindergezichtjes.

Een ander spectaculaire bezigheid voor de Bleiswijkse kinderen kwam niet snel genoeg van de grond. Aankomende feestdag wordt dus magertjes. Voor de ballonnen kwam geen polderoplossing, zoals die er in Zoetermeer wel is. Daar gaan op twee locaties oranje ballonnen het luchtruim in. De Oranjestichting zorgt voor afbreekbare ballonnen en touwtjes, zodat ze niet zorgen voor vervuiling. In andere plaatsen worden ook ballonnenwedstrijden geschrapt. In Tholen bijvoorbeeld. Daar gebruikten ze eerst nog afbreekbare ballonnen, nu gaat de ballon in de ban. Het levert veel weerstand op onder nuchtere Zeeuwen. "Betutteling. Er mag tegenwoordig niets meer. Ik vind dat we doorslaan", luiden reacties daar. Er is ook begrip voor de ballonnenban. Maar elke keuze gaat ten koste van iets anders. "Ik vind verbindende sociale evenementen voor de complete bevolking van een volledige kern zeker geen onzin", werpt een Tholenaar op. Een ban en het niet doorgaan van kinderfeestjes vind ik persoonlijk ook betutteling. Wat mij in deze zaak meer verontrust is dat een grote groep Bleiswijkers er publiekelijk niet voor durft uit te komen dit onzin te vinden. Enkele bewoners benaderden mij en zeiden: 'Jij schrijft altijd lekker kritisch, kun je dit niet eens aan de kaak stellen. Maar je hebt het niet van mij.' Leuk en aardig. Als ik het ergens mee oneens ben laat ik dat zeker horen, maar het staat sterker als bewoners persoonlijk, met naam, hun onvrede publiekelijk kenbaar maken bij organisaties of gemeente. Als boodschapper zal ik dat zeker verslaan.

Het verbannen van ballonnen op Koningsdag –dat in Bleiswijk ten koste gaat van een Kindershow- kent voor- en tegenstanders. We moeten onze oren niet laten hangen naar belanghebbende organisaties en juist zelf tot een oordeel komen. Een bindend referendum over deze kwestie houden, zoals het in een democratie hoort te gaan. Iedereen (digitaal) een stem geven. Ik laat er maar een proefballonnetje op los.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

Meer berichten