Foto: Gerrit van Loon

Jatten

  Column

Door Gerrit van Loon

De meivakantie kan met zijn zomerse weer niet op. Heerlijk, luchtig gekleed, buiten vertoeven. Vrolijk volk om je heen. Veel buitenshuis leven. Geen wolkje aan de lucht.

Juist in deze tijden komt ook tuig de boel verstieren. In de meivakantie namen de inbraken in Lansingerland toe. Voorbeelden te over. Zoals de bewoners in Parkzoom, Bergschenhoek die terug van vakantie kwamen. Hun twee Green Bigg Eggs-barbecues werden gestolen. Weggenomen uit de achtertuin. Een groot en één klein formaat. Daar gaat je goede zin. Helaas stonden er geen camera's opgesteld.

Zelf kwam ik afgelopen zondagochtend ook voor een verrassing te staan. Mijn zwarte herenfiets die –op slot- tegen mijn huis aanstond was foetsie. Gejat. De hoop dat ie misschien bij het station of bij de Albert Heijn lag was ijdel. Op Marktplaats staat hij (nog) niet. Ik houd het in de gaten, maar mijn zomerse gevoel was verdwenen. Helemaal omdat ik op die fiets altijd naar Sparta ga. Supporters van die club hebben toch al geen leuk seizoen.

Buurttoezicht Lansingerland waarschuwt voor jattend tuig in de meivakantie. "Ziet u iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug, maakt een rondje om het huis? Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken? U voelt dat het niet klopt. Ook als u twijfelt, belt u de politie op 112. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen."

Zo is het. Aantasting in de privacy en de woede om het wegnemen van bezittingen zijn heftige en begrijpelijke emoties. De inbrekers of dieven komen vaak midden in de nacht. Zoals de bende die vorige week op jacht ging naar navigatie en sturen van BMW's in Bergschenhoek. In de nacht van 3 op 4 mei gingen twee blanke heren rond 3 en 4 uur in de ochtend op pad naar de Oosteindseweg, Poldermolen, Blankenweg, Vierlinghweg, Klappolder en de Huig Maaskantstraat om zich daaraan te bezondigen.

Een camera legde het schorem vast. Op de video is te zien hoe een persoon met laptop richting de voordeur gaat om de codes van de sleutel te kopiëren. Een gewiekste methode om in auto's te komen. Bewaar sleutels daarom nooit in de buurt van de voordeur.

Ophangen van goede camera's helpt daders eerder te vinden. Politie kan met beelden en hulp van publiek sneller achterhalen wie het zijn. Door via internet de beelden te delen is iedereen gewaarschuwd en de kans groter dat iemand ze herkend.

Zomers weer vieren met alleen maar nette, vrolijke mensen lijkt een utopie. Als we er eentje te pakken krijgen, roosteren we hem op de barbecue. Hebben we toch nog wat genoegdoening. Dat de kwaden maar onder de vele goeden mogen lijden.

Gerrit van Loon is journalist voor de Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

Meer berichten