OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA (Foto: )

Kampioenen

  Column

Gerrit van Loon

Pfoe. Het voetbalseizoen zit erop. Met voor mijn cluppie Sparta een afloop in mineur. Via de nacompetitie gedegradeerd naar de Eerste Divisie. Geen Ajax, PSV of Zuid op Het Kasteel, maar Oss, Helmond Sport en Jong FC Utrecht. Terug bij af. Hoe zonde, maar wel terecht. Sparta speelde het afgelopen seizoen slecht. Dat er één ploeg (FC Twente) nog slechter was, wil niet zeggen dat je in de Eredivisie blijft. Wie niet in de nasleep de klus thuis kan klaren tegen Emmen (!), verdient niet beter. Ik schrijf het met pijn in mijn hart.

Nee dan Lansingerland! Complimenten aan de eerste elftallen van de voetbalverenigingen. Soccer Boys is al lang en breed kampioen in de derde divisie. BVCB werd dat van de tweede divisie afgelopen zaterdag. Op eigen terrein werd Neptunus-Schiebroek met 2-0 verslagen. Trainer Jan Everse (oud-Sparta) was de baas over die andere oude rot: Rob Jacobs (oud-Sparta) van Neptunus. Het blauwwitte feest barstte los. BVCB was ondanks een stroeve start en de goede prestaties van Hellevoetsluis de beste ploeg in deze competitie. C.v.v Berkel sluit diezelfde competitie af met een puike 3e plaats. Het team dat vorig seizoen in de 3e klasse kampioen werd verloor twee keer niet van de huidige kampioen en buurman uit Bergschenhoek. Het tweede elftal van de blauwgelen werd overigens wel kampioen. TOGB speelde een redelijk stabiel seizoen.

Mijn complimenten gaan ook naar alle lagere elftallen die kampioen zijn geworden. Van vrouwen tot de F-jes. En ook pluimen voor alle kampioenen in andere sporten. TOGB tafeltennisvereniging werd landskampioen! Tennisser Kiki Bertens maakt zich op voor Roland Garros.

Sinds vorige week is er een nieuwe coalitie. Het lange formeren begon gênant te worden voor bewoners. Net op het moment dat ik daar hoofdrolspeler Fortuyn op aansprak, kwam er witte rook uit het Glazen Paleis aan de Tobias Asserlaan. "Je wordt op je wenken bediend", lachte hij. Misschien moet ik mij eerder kwaad maken. Eens langs de Coolsingel gaan. Want Rotterdam heeft nog geen coalitie. Terwijl een logische combinatie van Leefbaar Rotterdam, VVD, GroenLinks en D66 voor de hand ligt. Maar nee, onderling bestuurlijk gekonkel is belangrijker dan de uitgebrachte stemmen van bewoners.

Ik vind dat de gezamenlijke grootste partijen na een stemming er verplicht uit moeten komen onderling. Dan zijn de wensen van de stemmers het meest vertegenwoordigd. In Lansingerland gaat deze vlieger bijna op. De drie grootste partijen, Leefbaar 3B, VVD en CDA, gaan samen besturen. Samen met CU, dat per saldo minder stemmen kreeg dan WIJ Lansingerland. Gaat Lansingerland met een nieuw college voor een kampioenschap? Krijgen ze alle plannen door de raad? Ik denk het wel. Niet vanwege eigen kracht, maar vooral door zwakte van de nieuwe oppositie. D66 en WIJ zijn geen bijtertjes. GroenLinks en PvdA te klein en onrealistisch. Het wordt geen spannende competitie.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

Meer berichten