Foto:

Plezierige poppenkast

  Column

Politiek Lansingerland kende een druk weekje. Maandag werd in een tipi op het terrein van Outdoor Valley het coalitieakkoord gepresenteerd aan bewoners en een handjevol pers. 'Gewone' bewoners niet gezien, die maandagochtend om half 10. De aanwezigen waren gelieerd aan een politieke partij of gemeente. Donderdag was er een vergadering over verbonden partijen, zoals de DCMR, GGD en het Recreatieschap Rottemeren.

D66-wethouder Jeroen Heuvelink nam afscheid. In de raadsvergadering oogstte hij – nadat hij een motie ontraadde die later toch werd aangenomen- louter positieve woorden. Een scheef beeld. Er zijn genoeg zaken te noemen uit zijn voormalige portefeuille die niet goed verliepen. De GGZ bijvoorbeeld. Andere politieke partijen mochten niet spreken tijdens zijn afscheid. Kritische puntje was nu dat hij te langdradig en te veel ambtenaar is. Ik kan een laatje opentrekken met zijn gevoelige dossiers. Over onderwijs ofzo. Eentje van een schoolgebouw met lekkend dak bijvoorbeeld.

Maar blik vooruit. Het nieuwe college werd een dag later geïnstalleerd. Nu wel wat 'gewone' bewoners op de tribune. Ik keek met biertje in de hand via de webcast mee. Blik gericht op de WK-wedstrijd Portugal – Spanje. Werelds. In het Glazen Paleis zag ik fotografen elkaar verdringen voor het beste plaatje. Oppositiepartijen nahuilen over proces, duurzaamheid, asielbeleid en Noord-Koreaanse toestanden. Wethouder Abee uit Hendrik Ido Ambacht kreeg zijn zoveelste woonvereiste. Als 41e op de CDA-kieslijst moest hij een verklaring inleveren met de intentie te willen verhuizen. Die verklaring, conform artikel H7 lid 3 van de Kieswet, is nog niet boven tafel. Het CDA nam al dit rumoer rond hun wethouder met liefde voor lief. De coalitiepartijen, Leefbaar 3B voorop, waren zeer tevree. Ik houd van deze poppenkast, maar wat kunnen inwoners ermee?

Weinig. Die hebben zo hun eigen besognes. Werden geconfronteerd met straatroof nummer 12 van dit jaar in Lansingerland. In de Vlaggemansdreef in Bergschenhoek. Door twee daders. Het signalement van Districtsrecherche Rijnmond-Noord: mogelijk Afrikaanse, getinte jongen van 1,75 meter, afro kapsel, blauwe trainingsbroek en gouden ring aan rechterhand. En: mogelijk Nederlands/Turkse jongen van 1,85 meter, kort opgeschoren haar, zwarte Northface-bodywarmer, Gucci-trainingsbroek en jas met riem. Daders vroegen de eigendommen, pakten slachtoffer bij de keel en gooiden hem in het gras. Pijnlijke realiteit. Ik bladerde in het coalitieakkoord naar het hoofdstuk Veiligheid. "We staan voor een veilig Lansingerland waarbij zowel de fysieke als sociale veiligheid als ook de veiligheidsbeleving toeneemt." Iets verderop. "We zetten mobiele camera's in op hotspots om daarmee pakkans en het veiligheidsgevoel te vergroten." Aan de slag dus met deze echte drukte.

Gerrit van Loon is journalist voor De Persgroep en schrijft veel en graag over Lansingerland en haar inwoners.

Meer berichten