Logo 3B-krant.nl


Voordat het donker wordt en de bootjes arriveren, wordt alles in gereedheid gebracht. Het werd een gezellig evenement op De Rotte.
Voordat het donker wordt en de bootjes arriveren, wordt alles in gereedheid gebracht. Het werd een gezellig evenement op De Rotte. (Foto: Gerrit van Loon)

Klein beginnen om hip te worden

  Cultuur

Door Gerrit van Loon

De twee films die afgelopen vrijdagavond en zaterdagavond op de Rotte bij de Skiberg werden vertoond, trokken niet massaal publiek. Daar werd niet om getreurd. "Klein maar fijn."

Bergschenhoek - De pop-up openluchtbioscoop op het water trok vrijdagavond zo'n 50 mensen. Toen lagen er voor het grote scherm aan de brug over de Rotte acht bootjes. De dag erop, met beter weer, was het iets drukker. Voor het eerst organiseerde het Rotterdamse Pleinbioscoop hier twee filmavondjes. In samenwerking met Stichting Lekker Groen, die een prijsvraag had gewonnen en als beloning het evenement Film op de Rotte mocht organiseren.

Organisator Mel O Feldkamp leerde deze locatie kennen toen ze in de jaren '80 in het Lage Land woonde in Rotterdam. "Ik kwam uit Oost-Friesland en was polder en natuur gewend. Ik werd er gek, ontdekte de Rotte en ben van de rivier gaan houden. Dat gun ik iedere Rotterdammer. Ons doel is om mensen uit de stad te krijgen, de natuur in. Dit is een prachtig drielandenpunt van Lansingerland, Rotterdam en Zuidplas. Een idyllisch plekje aan de Rottekade."

Samen met Joost Maaskant van Pleinbioscoop werd een longlist van mogelijke films gemaakt. Het thema was water. Toepasselijk: vanaf een bootje of de kant een waterklassieker bekijken. Unox-mutsjes op, flesje wijn bij de boeg, chips en het is al snel gezellig. Er werden twee films geselecteerd. Op vrijdag keken de bezoekers Blue Lagoon (een film van Randal Kleiser uit 1980) een dag later: The Life Aquatic with Steve Zissou (van Wes Anderson uit 2005).

'Dit is anders'

Dorine Spoel kijkt op zaterdagavond haar ogen uit. Ze is samen met Christine Gardner met de auto uit Rotterdam naar de Skiberg gekomen. "Leuk toch." Voor de zekerheid checkt ze voordat de film begint of er een toilet in de buurt is. Gelukkig staan er enkele dixi's. "Films zo bekijken is anders", zegt Gardner.

Boswachter van de Rottemeren, Dick van Stegeren, houdt een oogje in het zeil en helpt na afloop van de films het scherm te demonteren en met opruimen. In zijn eigen boot heeft hij bier en chips. Zo werken wil iedereen wel. "De avonden zijn voor herhaling vatbaar", vindt Mel O Feldkamp. Dat de films niet direct druk worden bezocht, is niet erg. De afstand, de onbekendheid nog en de vele evenementen elders (Lange Frans stond op hetzelfde tijdstip in Berkel te zingen) spelen mee. "Maar je moet eerst niet hip zijn, om hip te worden", merkt een bezoekster gevat op.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox