Logo 3B-krant.nl


De uitslag van de poll op internet was niet bepalend. De raad keek naar originaliteit, innovatief denken, doelgroepen en uitstraling.
De uitslag van de poll op internet was niet bepalend. De raad keek naar originaliteit, innovatief denken, doelgroepen en uitstraling.

Geld voor de bewonersinitiatieven

  Cultuur

Vier burgerinitiatieven in Lansingerland kregen vorige week budget om hun plannen uit te voeren. Het gaat om een zangfietspad, de herbouw van een hek, een labyrint en een energiebank.

Lansingerland - In totaal was er dertigduizend euro te verdelen. Bewoners konden in maart een initiatief indienen en een aanmoedigingsbedrag van maximaal 50% van het benodigde budget winnen. Negen initiatiefnemers kwamen met een idee en presenteerden dat aan de gemeenteraad. Via een poll op de gemeentewebsite konden bewoners stemmen. Die uitslag was niet bepalend. De raad keek naar originaliteit, innovatief denken, doelgroepen en uitstraling.

Het zangfietspad op de Landscheiding van Silvia Wessels is met het aanbrengen van verkeers(zang)borden en muzieknoten op het wegdek makkelijk uitvoerbaar. Haar initiatief krijgt 500 euro en toverde een glimlach op de gezichten van de jury. "De keuze voor de Landscheiding, die door alle dorpen loopt, wordt gewaardeerd. Al wordt Bleiswijk alleen in het buitengebied aangedaan. Er zijn wel wat zorgen over potentieel geluidsoverlast." Wessels zelf reageerde opgetogen en ging in de raadszaal direct met de pet rond voor nog meer geld. "Crowdfunding heet dat", lachte ze.

De herbouw van Tol 't Meerhek krijgt liefst 18.250 euro. Cor Overmeer gaat het historische tolhek, dat ooit tussen Berkel en Pijnacker stond, in ere herstellen. Met zijn initiatief wordt in de Groenzoom 'iets van historie zichtbaar'. De raad is onder de indruk van hoe het initiatief is uitgewerkt. "De kosten voor de realisatie van de herbouw zijn fors en er ligt een niet eenvoudige taak voor de initiatiefnemer om de benodigde financiën te vergaren." "Eerst nog het bestemmingsplan goedkeuren", zei Overmeer. "Het hek gaat er hoe dan ook komen."

Het door Koos Zijlstra bedachte labyrint in het Annie M.G. Schmidtpark ontvangt 7000 euro. Een labyrint van lijnen op de grond, dat groot en klein uitnodigt speels of serieus dit pad te volgen en aanzet tot nadenken. "Creatief, speels, artistiek en sympathiek", aldus de jury. Hoewel verstening van groene gebieden niet altijd wenselijk is." Zijlstra: "In de poll stond dit idee niet hoog. Ik had dit niet verwacht."

De oprichting van energiebank LansingerZon beurt 4250 euro. Bedenker Martine van der Post breekt een lans voor het verduurzamen van de leefomgeving. LansingerZon wil gebruik van zonnepanelen stimuleren voor inwoners die zelf onvoldoende geld hebben om daarin te investeren. "Zo wordt duurzame energie voor iedereen toegankelijk. Want de zon is van ons allemaal!"

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox