Op het Sinterklaasevenement van dit jaar op De Kruin in Bergschenhoek kwamen veel mensen af.             Beeld: winkeliersvereniging
Op het Sinterklaasevenement van dit jaar op De Kruin in Bergschenhoek kwamen veel mensen af. Beeld: winkeliersvereniging (Foto: Gerrit van Loon)

Bewoners willen meer evenementen

  Cultuur

Door Gerrit van Loon

Inwoners van Lansingerland zijn voorstander van meer evenementen. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Lansingerland. Het probleem is dat de locaties in het Annie M.G. Schmidtpark en het Hoge Bergse Bos niet berekend zijn op veel publiek.

Lansingerland - Voor het eerst in het tienjarig bestaan maakte Lansingerland een evenementenvisie. De gemeente heeft nu nog geen structureel evenementenbudget om evenementen te trekken die bijdragen aan de doelstellingen. Organisatoren en bewoners zien ruimte voor meer evenementen in Lansingerland. Er is ruim voldoende vraag naar. Dat komt natuurlijk door de veranderde bevolkingssamenstelling. Het Lansingerlands bewonersaantal groeit. Jeugd en ondernemers zoeken steeds meer naar ander vertier. Evenementen worden steeds belangrijker in de bedrijfsvoering van ondernemingen. Lansingerland wil een betere profilering van de gemeente. Vandaar een onderzoek, inclusief een enquête onder het burgerpanel en interviews met tien organisatoren van evenementen in Lansingerland.

Het totaal aantal evenementen is stabiel met circa 150 per jaar. Het merendeel bestaat uit kleine evenementen die niet vergunningsplichting zijn. De afgelopen jaren is er een lichte stijging van het aantal grote evenementen. Organisatoren zijn tevreden over de ondersteuning, maar vinden het vooraf lastig uit te zoeken wat er kan en mag in Lansingerland. Op welke locaties kunnen evenementen worden georganiseerd? Wat is daar aanwezig? Welke ondersteuning geeft de gemeente? En welke voorwaarden worden gesteld en wat zijn de kosten? Het zijn dilemma's waarmee nog steeds geworsteld wordt.

Evenementenlocatie Annie M.G. Schmidtpark, waar het jubileumfeest dit jaar goed werd georganiseerd, ligt midden in de gemeente. De bereikbaarheid is goed, auto's kunnen bij zwembad De Windas staan. Het park ligt wel dichtbij woningen. Andere problemen: de ondergrond is onvoldoende stevig en er is geen elektra en vuilwaterafvoer. Evenemententerrein Lansingerveld in het Hoge Bergse Bos veroorzaakt amper overlast. Er zijn zeer weinig woningen in de directe omgeving, maar het terrein is slecht bereikbaar met openbaar vervoer. De uitstraling, middenin in het recreatieschap, is het net niet. Ook hier is geen elektra, schoon water en vuilwaterafvoer aanwezig. Er is beperkt interesse voor evenementen van organisatoren van buiten de gemeente, vanwege een gebrek aan eenvoudig vindbare informatie. Lansingerland is bij organisatoren uit de regio en de rest van het land ook onbekend. De evenementenvisie moet daar verandering in brengen.

Meer berichten

Shopbox