Hans van de Meule toont trots zijn schilderij. Foto: Amel Bali.
Hans van de Meule toont trots zijn schilderij. Foto: Amel Bali. (Foto: Amel Bali)

Expositie van cliënten DOEL

  Cultuur

Door Amel Bali

Afgelopen vrijdag 9 werd de expositie van DOEL officieel geopend door wethouder Ankie van Tatenhove in het gemeentehuis van Lansingerland. Tijdens de expositie werden schilderijen en tekeningen van twaalf cliënten tentoongesteld.

BERGSCHENHOEK – DOEL is een onderdeel van GGZ Delfland en helpt mensen met psychiatrische problemen om een plek te vinden in de maatschappij door middel van dagbesteding. "DOEL is er voor alle doelgroepen", vertelt Marc Vercouteren. "We werken ook met andere doelgroepen, zoals Welzijn en Middin", vertelt hij. DOEL werkt vanuit locaties in de wijken en is te vinden in de Koepel in Berkel en Rodenrijs en in de Leeuwenhoek in Bleiswijk.

Het is de tweede keer dat DOEL het werk van cliënten in het gemeentehuis tentoonstelt. Volgens wethouder Tatenhove mag dit wel een jaarlijkse traditie worden: "Het is mooi om te horen van een kunstenaar, wat iemand heeft bewogen om iets op papier te zetten of een schilderij te maken. Alleen daarom al is het belangrijk dat ook de makers bij een opening van een expositie aanwezig zijn. Voor sommige mensen is het een heel proces, omdat ze nog in therapie zitten en dan heeft het extra waarde om voor anderen te exposeren. We stellen het gemeentehuis als gemeenschapshuis beschikbaar voor de hele samenleving. Als jullie zulke waardevolle bijdragen kunnen leveren, is dat voor ons al een feestje."

"De reacties op de vorige expositie twee jaar geleden waren positief. Er zijn nu ook cliënten die voor de tweede keer exposeren", vertelt Vercouteren. Een van hen is Hans van de Meule, hij exposeert voor de tweede keer zijn schilderijen. "Ik pak canvas, pak een potlood en ga met ogen dicht lijnen tekenen. Op een gegeven moment als ik genoeg lijnen heb ga ik ze inkleuren, dan probeer ik contrast te krijgen tussen de kleuren. Als ik bezig ben, zie ik figuren in mijn schilderijen tevoorschijn komen waarvan ik eerst niet wist dat ze er waren. Daar verbaas ik me soms over. Ik zie er van alles in. Iemand anders, ziet weer iets heel anders, dat vind ik het mooie eraan", vertelt hij trots.

In het gemeentehuis hing ook een schilderij van Kees Olierook. Olierook overleed in november 2017. Zijn broers en zussen zijn bij de expositie aanwezig. "We kregen een uitnodiging van DOEL en vonden het hartstikke leuk om met de hele familie te komen", vertelt zijn broer Rinus Olierook. Ter nagedachtenis aan hun overleden broer, maakten ze samen een foto bij zijn schilderij. De expositie is nog t/m 19 april in het gemeentehuis te bezichtigen.

Meer berichten

Shopbox