Manon Hogerwaard (M) speelt Dorothy in de musical The Wiz.
Manon Hogerwaard (M) speelt Dorothy in de musical The Wiz. (Foto: Robbert Roos)

Scylla geeft The Wiz diepere laag mee

  Cultuur

Door Robbert Roos

Scylla Theaterproducties staat op 2 en 3 juni met de feel-good-musical 'The Wiz' op de planken in de kleine zaal van het Stadstheater in Zoetermeer. Deze musical staat bol van aanstekelijke muziek, prachtige dans en knap toneelspel en is geschikt voor jong en oud.

Zoetermeer - Voor regisseur Johannes Eichwald was The Wiz een gemakkelijke keuze. "Er zit zoveel in deze musical. Je kunt er veel verschillende lagen in kwijt. Samen met Marit Nikerk, regie-assistentie en choreografie, en Vivienne van Dongen, muzikale leiding, heb ik de verhaallijn eens goed onder de loep genomen. Waar andere gezelschappen de musical vaak 'groots' neerzetten, hebben wij gekeken naar hoeveel je nu echt nodig hebt om het stuk goed neer te zetten. Vaak heb je aan een paar dingen al genoeg."
De reden voor deze beslissing ligt voor de hand. Eichwald: "Onlangs bezocht ik een productie met een groots decor. Door dat decor ben ik het verhaal niet beter gaan begrijpen. Een goed script, licht & geluid en een getalenteerde cast; meer heb je wat ons betreft niet nodig." Eichwald en Nikerk gaven de musical een eigen 'ondertiteling' mee, zodat elk personage uit meerdere lagen is opgebouwd en er voor iedereen een rol is. Nikerk: "We hebben ons afgevraagd waarom hoofdpersoon Dorothy eigenlijk bij haar oom en tante woont, en waarom ze de betreffende personages onderweg ontmoet. Als bezoeker van 6 zie je de musical als geheel. Vanaf een jaar of 12 ga je ook de diepere lagen van de personages ontdekken."
Manon Hogerwaard (17) speelt Dorothy: "Echt heel gaaf om deze rol te mogen spelen. Normaal word ik vaak gecast als lief meisje. Nu speel ik een enorm lastige puber. Vooral de ontwikkeling van het personage is voor mij een uitdaging om neer te zetten." Dorothy komt in bijna elke scène voor, dus Manon moet flink aan de bak. Maar daar geniet ze alleen maar van. "Ik hoop dat de mensen in deze musical zien dat geloof in jezelf de enige kracht is die je nodig hebt."
Johannes Eichwald is erg bij met de bijdrage van Marit Nikerk: "Zij weet de scènes naadloos over te laten gaan in haar choreografie. Wat mij betreft is ze een genie." Marit Nikerk: "Zang, dans en spel zijn alle drie even belangrijk in dit stuk. Het moet gewoon allemaal in evenwicht zijn."

Pubers
De voorstelling is 's avonds te zien op 2 juni en op 3 juni in de middag en avond in de kleine zaal van het Stadstheater in Zoetermeer. The Wiz is een familievoorstelling voor jong en oud, die in het bijzonder geschikt is voor pubers, en ouders van pubers. Kaartverkoop à € 15,- p.p. via www.stadstheater.nl

Meer berichten