Patrick Kolijn de Senior Adviseur Veiligheid van de gemeente bespreekt graag plannen met festivalorganisatoren.,
Patrick Kolijn de Senior Adviseur Veiligheid van de gemeente bespreekt graag plannen met festivalorganisatoren., (Foto: )

Rode loper voor festivalorganisatoren

  Cultuur

Marianne Dijkshoorn

Over iets meer dan een week vindt het Lansingerland Live Festival plaats in het Annie M.G. Schmidtpark. Op vrijdag 8 juni is er back to the '90's en op zaterdag 9 juni treden er Nederlandse bands op met als hoogtepunt BLØF. Voor Lansingerland Live zijn de verwachtingen hoog: er wordt een goed georganiseerd evenement met 10.000 tot 12.000 bezoekers verwacht. Een dergelijk festival ziet er altijd heel gezellig uit, maar wat komt er nu bij kijken vanuit de gemeente?

Bergschenhoek - Momenteel is er veel interesse van festivalorganisatoren in een Lansingerlands festival. De diversiteit van de bevolking en de goed bezochte evenementen in het verleden maakt Lansingerland interessant. "Wij willen liever de rode loper uitleggen in plaats van rode kaarten uitdelen aan potentiële vergunningaanvragers. Dat wil zeggen dat wij service en ruimte bieden en graag mee willen denken," zegt Patrick Kolijn, Senior Adviseur Veiligheid van de Gemeente Lansingerland.

Wanneer een organisatie interesse toont om een festival te organiseren, nodigt de gemeente hen uit voor een oriënterend gesprek. "Daar bespreken we de ideeën en de ervaring van de organisatie, maar ook voor welke doelgroep het is en welk evenemententerrein geschikt is," vervolgt Kolijn. "Vaak weet een organisatie al wat zij willen organiseren, bijvoorbeeld een muziekfestival. Als het gesprek positief is, gaan we het vergunningtraject in." Daar is een veiligheids- en mobiliteitsplan voor nodig waarbij alles rondom veiligheid en verkeer beschreven is. "Als een plan er ligt, gaan wij in gesprek met onze partners van de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio), brandweer en politie. Daarnaast worden er vaak meerdere gemeentelijke afdelingen toegevoegd aan het dienstenoverleg zoals: Beheer en Onderhoud, Vergunningen en Communicatie."

Om alle haken en ogen op te lossen zijn er minimaal zes maanden nodig om het traject te doorlopen. "Naast de standaard dingen vragen wij een organisator vanuit de gemeente ook zaken zoals: of er lokale ondernemers worden betrokken en of er aan aandacht is voor de toegankelijkheid voor mensen met een beperking," vertelt Kolijn. "Ook pakken we er evaluaties van voorgaande evenementen in Lansingerland erbij, want wij leren altijd en allemaal. We doen vanuit de gemeente alles om er een mooi, gezellig en veilig festival van te maken. Wij faciliteren en geven organisatoren de toegang tot onze communicatiekanalen en contacten, maar het is hun feestje wat zij gaan organiseren. Wij willen met alle organisaties een goede samenwerking aangaan waarbij veel contact is dat doorloopt op de langer termijn."

Meer berichten