Chahid en Yusayra El Mourabit genieten van het midzomerfeest. Foto: Amel Bali.
Chahid en Yusayra El Mourabit genieten van het midzomerfeest. Foto: Amel Bali. (Foto: Amel Bali)

De Kievit viert feest en vraagt hulp

  Cultuur

Amel Bali

Midzomerfeest in de speeltuin

Dit jaar viert speeltuin de Kievit haar 65-jarig bestaan. Dit gaat gepaard met een aantal activiteiten waaronder het midzomerfeest dat afgelopen zondag plaatsvond. Het gemoedelijke weer trok vele bezoekers. "Ik vond het een leuke dag, vooral het springen op de trampolines", vertelt Chahid El Mourabit (8), die samen met zijn ouders en zusje genoot van het midzomerfeest.

BERKEL EN RODENRIJS – De Kievit is opgericht op 8 april 1953, de officiële opening vond plaats op 15 augustus 1954. De speeltuin was toen gevestigd achter de Rooms-katholieke kerk. Op 9 juli 1966 verhuisde de speeltuin naar de Wilgenlaan. In 2013 vierde de kievit haar 60-jarige bestaan, met de opening van de waterspeelplaats de Kievit. De Kievit is een populaire speeltuin, die in de wijde omgeving gezinnen trekt. "Het leuke van het 65-jarig bestaan is dat je nu wel eens opa's en oma's ziet die hier nog zelf hebben gespeeld en nu hier met de kleinkinderen komen", zegt vrijwilliger Maarten van Den Bosch trots. De speeltuin heeft gemiddeld tussen de 1.800 en 2.000 gezinnen die lid zijn. "We hebben dit jaar een goed seizoen: het is mooi weer dus dat betekent dat de mensen tot nu toe wel goed gebruik hebben kunnen maken van de speeltuin", vertelt van Den Bosch. De speeltuin heeft vier vaste krachten en vele vrijwilligers, die het onderhoud doen, activiteiten organiseren en toezicht houden op de speeltuin. "Zonder vrijwilligers kunnen we niet bestaan."

In het teken van het 65-jarig bestaan, vraagt de Kievit ook om financiële hulp. "We hebben een groot plan om de speeltuin te vernieuwen", vertelt van de Bosch. "De afgelopen vijf jaar is er veel aandacht naar de zwembaden en de Waterkievit gegaan. Nu wordt het tijd op de aandacht op de speelweide te vestigen. Zo zijn bijna alle toestellen opnieuw geschilderd. Bij sommige toestellen is er groot onderhoud nodig. Afgelopen winter hebben we het piratenschip, de Pinta, moeten slopen. Daar werd ontzettend veel mee gespeeld. Inmiddels heeft een aantal organisaties uit Lansingerland geld ingezameld. Ook zijn er een aantal activiteiten vanuit serviceclubs en organisaties gehouden, die ik nu nog niet kan noemen."

Thermometer

In de speeltuin staat een thermometer waarin wordt aangegeven hoe het staat met de opbrengst. Op dit moment nadert de thermometer de €10.000,-. Wanneer het bedrag van €40.000,-, is bereikt wordt er een nieuw speeltoestel aangeschaft. Welke dit zal zijn, houdt den Bosch nog als verrassing. "We vragen alle mensen van Lansingerland om te helpen. Ik hoop dat als we 70 jaar bestaan, de speeltuin in een supermooie staat hebben", zegt van den Bosch verwachtingsvol. Hij is niet de enige. "Ik hoop dat mensen veel geld zullen geven, zodat de Kievit nog leuker wordt", zegt achtjarige Chahid.

Meer berichten