Het koor onder leiding van dirigent Arjan Breukhoven
Het koor onder leiding van dirigent Arjan Breukhoven (Foto: Amel Bali)

Zomeravondconcert in de Ark

  Cultuur

Amel Bali

Maandag 2 juli vindt het zomeravondconcert van het Hollands Christelijk Mannenkoor (HCM) plaats in het kerkgebouw de Ark in Berkel en Rodenrijs. Met dit concert eindigt het seizoen en viert het koor tevens haar 65-jarig bestaan.

BERKEL EN RODENRIJS – "We hebben als koor altijd een afsluitavond van het seizoen. Normaal gesproken houden we dan een open podium. Dit jaar wilden we het anders doen. We hebben mannen uitgenodigd, die geen lid zijn. Ter ere van ons 65-jarig jubileum, mogen ze gratis acht repetities bijwonen en aan het concert deelnemen. Op deze manier kunnen ze de sfeer proeven en we hopen natuurlijk dat ze daarna lid worden van het mannenkoor. Het doel van het avondconcert en deze opzet is om mensen enthousiast te maken voor het koorzang", vertelt voorzitter Pleun Huurman. De repetities worden geleid door de vaste dirigent Arjan Breukhoven: "een zeer begaafde organist en pianist, die ons al ruim 25 jaar begeleidt", vertelt hij.

Er zijn ongeveer drie mensen overgebleven van de aanmeldingen. "Zij zullen uiteindelijk meedoen met het concert, we noemen ze projectleden." Dit is de eerste keer dat het mannenkoor leden van buitenaf de mogelijkheid geeft om mee te doen met het concert. Het koor is in 1953 opgericht in Hillegersberg onder de naam Hillegersberg Christelijk Mannenkoor, in 1984 verhuisden ze naar Berkel en Rodenrijs. De naam veranderde toen in Hollands Christelijk Mannenkoor. Het koor maakte toen ook een flinke groei door, van ongeveer 40 leden naar 130. "Momenteel is het aantal leden weer iets terug gelopen. We zitten net over de 100 leden", vertelt Huurman. De voorzitter denkt dat de oorzaak van de krimp komt doordat er tegenwoordig meer keuze is qua vrijetijdsbestedingen. "Het is een algemeen verschijnsel in Nederland, dat het aantal leden terugloopt, ondanks dat het zingen een van de meeste beoefende vrijetijdsbestedingen is."

Meer berichten