Jellie van Vliet-Piersma met achter haar een deel van de wandelroute.
Jellie van Vliet-Piersma met achter haar een deel van de wandelroute. (Foto: Amel Bali)

Cultuurwandeling door de Groenzoom

  Cultuur

Amel Bali

Vrijdagavond 21 september tussen 19:30 en 22:30 uur organiseert Jellie van Vliet-Piersma samen met haar partner 'ontdek de Groenzoom', een natuur,- en cultuurwandeling door de Groenzoom. Het belooft een avond te worden, waarbij de wandelaars verrast zullen worden door dans, muziek, toneel, kunst en cultuur.

BERKEL EN RODENRIJS – Van Vliet-Piersma komt zelf uit Friesland. "Daar wordt van alles georganiseerd, ook een soortgelijke tocht. Ik dacht toen: hoe leuk zou het zijn om hier ook zoiets te organiseren?" Ze vertelde het idee aan haar man en collega's en kreeg alleen maar enthousiaste reacties. Ook de gemeente reageerde positief op haar plan en het idee werd een feit. "In het verleden hebben we al eerder 'Ontdek de Kleihoogt' georganiseerd. Dat gaan we nu een keer in de twee jaar doen, waarbij bedrijven zich openstellen voor publiek." De eerstvolgende editie staat voor volgend jaar gepland. "In juni ontstond het idee voor een wandeling door de Groenzoom," legt Van Vliet-Piersma uit. "Als we het wilde organiseren, moest het dit jaar gebeuren."

"Voor de wandelaars zal er vooraf geen programma bekend zijn. Het blijft een verrassing." Toch licht de organisator een tip van de sluier op. Tijdens de wandeltocht lopen bijvoorbeeld mensen mee in kostuum, die deelnemers aanspreken in de stijl van hun aankleding. Ook lopen er paarden op het ruiterpad, waarbij de ruiters ook verkleed zijn. Verder kunnen de wandelaars kruidenthee proeven en geuren herkennen. "Er is muziek, dans en kunst en er wordt iets met fotografie gedaan. We proberen zoveel mogelijk de aanbieders uit Lansingerland en Pijnacker te krijgen." Elke deelnemer mag de act naar eigen inzicht invullen. "Mochten bedrijven of verenigingen zich nog willen aanmelden, dan zijn ze welkom!" Van Vliet-Piersma heeft inmiddels al wat inschrijvingen binnen gekregen. Zo doet natuurlijk de beheerder van Groenzoom mee, maar ook de Historische Vereniging en de vereniging van Anthony van Leeuwenhoek. "Anthony van Leeuwenhoek schijnt hierachter in de polder zijn eerste potje microben gevonden te hebben. Verder komt er hoogstwaarschijnlijk een verhalenverteller en een dichter. We hebben nog allerlei lijntjes uitstaan." Ontdek de Groenzoom zal een wandeling zijn van in totaal 6 km en start bij Atelier de Hichte, Kleihoogt 1. Wandelaars die een verkorte route willen, hebben de mogelijkheid om 4,5 km te lopen. Zij starten vanaf het Terpenpad in Pijnacker. Tenslotte is er een verkorte route van 4 km. Hier kunnen de wandelaars ook bij Tuinderij de Groenzoom, Stropersweg 1, starten. Van Vliet-Piersma verklapt: "Iedereen krijgt een lampje mee. Het is de bedoeling dat je door het gebied allerlei lampjes ziet bewegen, zo zie ik het voor me." Wandelaars kunnen zich gratis aanmelden tot 18 september via groenzoom@hichte.nl. "Voor degene die zich aanmeldt wacht een verrassing bij de start. Iedereen is natuurlijk welkom. Wij gaan voor 1.000 bezoekers!"

Meer berichten