Het verhaal van Parade speelt zich af in het Amerika van 100 jaar geleden. Foto: Scylla Theaterproducties
Het verhaal van Parade speelt zich af in het Amerika van 100 jaar geleden. Foto: Scylla Theaterproducties (Foto: Scylla Theaterproducties)

Scylla Theaterproducties houdt met 'Parade' een spiegel voor

  Cultuur

Robbert Roos

De musical Parade is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Alfred Uhry over de joodse Leo Frank en de moord op Mary Anne Phagan. Het levenloze lichaam van de 13-jarige Phagan wordt de dag na Confederate Memorial Day gevonden in de kelder van de potlodenfabriek waar ze werkt, en opzichter Leo Frank is al snel verdacht. De pers duikt bovenop de zaak, maar vertellen zij het echte verhaal? En als de veroordeling volgt, wordt dan ook de juiste persoon gestraft? Scylla Theaterproducties brengt de musical op 1 en 2 september op de planken bij het Picasso Lyceum in Zoetermeer.

Zoetermeer - Voor deze nieuwe productie bedacht regisseur Yuri Nikerk van stichting Scylla Theaterproducties een nieuw concept. "Ik wilde alle repetitietijd die we normaal gesproken nodig hebben in een soort snelkookpan stoppen." Toen hij de juiste vorm gevonden had zocht hij er een passende musical bij. Dat werd de musical 'Parade'. "Toen ik de musical eenmaal had hebben we met de hele cast, in totaal 30 personen, een repetitieweek gehouden in België, en een daaropvolgend repetitieweekend in het CKC. Erg intensief, maar ook heel bijzonder. Ondanks dat de cast uit veel verschillende personen bestaat, vormen we toch een geheel." Scylla wil het publiek met elke productie echt iets vertellen. "Parade is misschien niet de bekendste musical, maar er zit zoveel in. Grote thema's zoals de opkomende Jodenhaat en de onderdrukking van zwarte mensen. Allesbehalve gemakkelijk, maar daarom juist interessant om neer te zetten." vertelt Nikerk. Scylla Theaterproducties mag dan een amateurgezelschap zijn, de producties zijn beslist niet amateuristisch. "Met elk stuk houden we de bezoeker een spiegel voor en geven we het publiek een boodschap mee. De hele parade om tot een veroordeling te komen is feitelijk een groot roddelcircuit vol aannames. En wordt in zo'n situatie wel het echte verhaal verteld? Dat hou ik ook de cast voor tijdens het oefenen. Kijk ook eens over de schutting, en buiten je eigen wereldje voordat je oordeelt. Als je iets wilt weten, vraag het dan, en ga niet alleen af op wat je gehoord hebt." aldus Nikerk. Parade wordt gespeelt in het Picasso Lyceum. Volgens Nikerk de perfecte locatie voor een stuk als dit. "Op scholen is het thema pesten actueel. Roddelen is ook een vorm van pesten. Daarom komt het stuk hier prima tot zijn recht." Ga terug in de tijd en oordeel zelf; schuldig, of onschuldig?

Meer berichten