Adinda van Delft speelt viool
Adinda van Delft speelt viool (Foto: Amel Bali)

Adinda, een meisje met vele passies

  Cultuur

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Adinda van Delft is nog maar 10 jaar, maar heeft inmiddels al laten zien dat ze heel wat verschillende talenten in zich heeft. Onlangs speelde ze viool tijdens het Kinderprinsengrachtconcert in Amsterdam. Naast vioolspelen heeft ze ook talent voor pianospelen. Een andere passie van Adinda is schaken, ook hier won ze meerdere prijzen op nationaal niveau. Daarnaast is Adinda hoogbegaafd, ze sloeg meerdere klassen over. Momenteel zit ze in het tweede leerjaar van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

BERKEL EN RODENRIJS – In februari van dit jaar deed Adinda mee aan De Muziekwedstrijd van het Prinses Christina Concours in de categorie 9 t/m 12 jaar. Ze werd eerste en dat leverde haar meerdere prijzen op, waaronder een uitnodiging om mee te doen aan het Kinderprinsengrachtconcert. "Het was een beetje spannend om mee te doen, want het is iets wat je niet vaak meemaakt. Het was een hele leuke ervaring", zegt Adinda. "Ik speelde eerst een stukje solo en daarna mocht ik met Jim van der Zee spelen." Jim van der Zee is de winnaar van The Voice of Holland 2018, samen met hem speelde Adinda het nummer I'm on Fire, van Bruce Springsteen. Daarna speelde ze samen met twee andere talenten: Sarah van der Lijke en Joel Hillebrandt. Adinda vond het een mooie ervaring. "De Prinsengracht was helemaal vol", vertelt ze. "Mensen zaten op bootjes en hingen uit de ramen", vertelt vader Patrick van Delft.

De liefde voor viool begon al heel vroeg bij Adinda. "Ik was drie toen ik een cd hoorde van de band Sela. Ik vroeg aan mijn ouders wat die mooie klank was. Dat was dus viool, maar dat wist ik toen nog niet. Ik vroeg meteen of ik dat ook mocht spelen. Toen ik bijna vijf werd, ben ik begonnen met viool spelen. Het was wat ik ervan had verwacht en ik genoot er ook van." "Bij de eerste paar lessen, was het al duidelijk dat Adinda talent had", vertelt moeder Tiena van Delft. "Als je in een week iets onder de knie had, kreeg je een prinsessensticker, daar was ik heel trots op. Toen had ik er al een stuk of vijf in mijn boekje", zegt Adinda. Op haar 7e deed Adinda mee aan de Maassluise Muziekweek. Ze werd toen eerste. De twee jaar daaropvolgend deed ze ook mee, waarna ze respectievelijk eerste en tweede werd.

Naast haar liefde voor viool speelt Adinda ook graag piano: "Ik zat intern op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Piano was een bijvak, dat je er automatisch bijkreeg." De lessen smaakte naar meer en nog steeds is ze regelmatig achter haar piano te vinden.

Naast de uitnodiging voor het Kinderprinsengrachtconcert mag Adinda binnenkort een masterclass volgen bij een bekende violiste. Ze koos voor Coosje Wijzenbeek. In de toekomst wil Adinda graag iets met muziek doen. "Dit is een mooie opstapje", zegt van Delft. "Ik wil wel viool blijven spelen, al ben ik 80 jaar oud."

Bent u of kent u een burger in het zonnetje? Laat het ons weten via redactie.3b@persgroep.nl

Meer berichten