Marijke Wessel toont een kunstwerk in haar atelier. Haal het programma bij lokale bibliotheken en boekhandels of bekijk  www.kunsttoer.nl
Marijke Wessel toont een kunstwerk in haar atelier. Haal het programma bij lokale bibliotheken en boekhandels of bekijk www.kunsttoer.nl (Foto: Amel Bali)

"Ik laat me inspireren door de natuur"

  Cultuur

Amel Bali

24e editie Kunsttoer Lansingerland

Volgend weekend vindt de 24e editie van de Kunsttoer in Lansingerland plaats. Tijdens de Kunsttoer zijn er door heel Lansingerland verschillende soorten beeldende kunst te zien. Dit jaar doen er 24 deelnemers mee. In hun eigen atelier of in een algemene ruimte laten zij hun werk zien en kunnen ze de deelnemers hier meer over vertellen. De Kunsttoer wordt vrijdagavond 5 oktober om 20:00 uur geopend door wethouder Ankie van Tatenhove, in het gemeentehuis van Lansingerland.

LANSINGERLAND – In de hal van het gemeentehuis is er van 24 september tot 19 oktober een overzichtstentoonstelling van alle deelnemende kunstenaars. Daarnaast is er gedurende het weekend van 6 en 7 oktober tevens een overzichtstentoonstelling in kunstgalerie Bleiswijk. In de kunstgalerie zullen naast de leden ook de gastexposanten hun werk laten zien. In de boekjes Kunsttoer vertellen de deelnemende kunstenaars over hun passie.

"De Kunsttoer heeft zich langzamerhand uitgebreid. De gemeente groeit en daarmee ook het aantal deelnemers", vertelt Marijke Wessel. Zelf zit al 20 jaar bij de Kunsttoer. Ze is naast bestuurder ook exposant. "Zelf maak ik meestal 'plat werk'. Ik vind het dan ook leuk als er wat ruimtelijk werk bij staat. Ik heb daarom als gastexposant Tessa Droog uitgenodigd. Droog werkt met keramiek en ik verwacht dat het mooi met mijn werk zal matchen." Wessel schildert en maakt kunst met draad. "Ik laat me inspireren door de natuur. In de natuur is de uitstraling dan weer teer en lief en dan weer donker of ruig. Die tegenstellingen probeer ik ook weer in mijn werk tot uiting te laten komen. De draden vormen een kunstwerk dat los van de muur komt hangen, waarbij de schaduw voor extra effect zorgt." De kunstwerken van Wessel en Droog zullen te zien zijn in atelier Kunstbreak, Wilhelminastraat 5 in Berkel en Rodenrijs.

Jaco van der Elst doet mee in de categorie fotografie. "Het voordeel van digitale fotografie zijn de vele mogelijkheden van bewerkingen op de computer. Door de mogelijkheden is de juiste balans moeilijk te vinden", zegt hij. Zijn gastexposant is Gisele de Frankrijker. Na met verschillende verftechnieken te hebben gewerkt en meerdere onderwerpen te hebben geschilderd, heeft Frankrijker zich de laatste jaren toegelegd op het maken van dierportretten. Deze expositie zal te zien zijn aan de Wilhelminastraat 1a in Bergschenhoek.

Ook dit jaar kunnen de bezoekers een kunstwerk winnen. "Voor mensen is het leuk om zich in te schrijven voor het kunstwerk dat ze mooi vinden. Uiteindelijk wordt er een naam getrokken van de winnaar", zegt Wessel. Ze verwacht dat ook dit jaar de Kunsttoer een succes zal zijn. "Kunstenaars, die denken dat hun werk goed genoeg is, zouden zich kunnen aanmelden voor het volgend jaar en dan worden ze geballoteerd." Voor kunstenaars die mee willen doen, is het belangrijk dat het werk een eigenheid kent en dat ze bereid zijn om hun huis of atelier open te stellen voor bezoekers."

Meer berichten