Foto: Amel Bali

"Schrijven betekent alles voor me"

  Cultuur

Amel Bali

Burger in het Zonnetje

Mark Boninsegna wordt 17 november officieel benoemd als gemeentedichter van Lansingerland. Onlangs kwam zijn dichtbundel Levensinkt uit. Naast dichter is hij ook journalist en schrijver. "Ik ben in mijn werk altijd op zoek naar een dag zonder zorgen, voor de wereld en voor mezelf. Ik heb het nog niet gevonden", zegt hij lachend.

BERKEL EN RODENRIJS – De liefde voor het dichten begon bij Boninsegna rond zijn twaalfde jaar. "Ik zag Jules Deelder op tv. Ik wist niet wat hij precies deed, maar ik wilde net zoals hij worden. Later zag ik een film over Jim Morrison en The Doors, toen wist ik dat het poëzie was en begon ik met schrijven." Hij begon met dichten in het Engels en stapte later over naar het Nederlands. "In het Amerikaans Engels kun je soms woorden gebruiken, die in het Nederlands heel stom klinken. In die taal is het opeens wel cool om dat te horen." Boninsegna is momenteel de onofficiële gemeentedichter van Lansingerland. "Jaren geleden vond ik dat de gemeente zo weinig deed met poëzie. Ik heb toen besloten om mezelf uit te roepen tot gemeentedichter. De bibliotheek Oostland vond het wel een leuk idee. Ze zijn naar de gemeente gestapt met het verzoek voor een gemeentedichter, dat hoefde ik niet perse te zijn. Uiteindelijk ben ik wel naar voren geschoven als kandidaat. 17 November op de avond van de Zuid-Hollandse Poëzie, in Theater 't Web, wordt Boninsegna officieel benoemd als gemeentedichter van Lansingerland.

Boninsegna is ook journalist voor Vice Sports. Hij schrijft hier veel over Feijenoord en de Rotterdamse supporterscultuur. "Het is leuk, want je leert zoveel mensen kennen." Schrijven vormt een rode draad in zijn leven. "Het betekent alles voor me. Als kunstenaar heb je een andere kijk op de wereld. Andere mensen hebben dat niet. Zij vinden het weer leuk om die andere blik te kunnen zien." Zaterdag 27 oktober verscheen zijn dichtbundel: 'Levenslinkt', een bundel van gedichten met als thema het ontstaan van de mens en het 'waarom'. Daarnaast is Boninsegna bezig met twee boeken met verschillende thema's. Het ene boek gaat over extreem linkse supportersgroeperingen in de Europese voetbalwereld. "In januari ben ik in Madrid geweest en binnenkort ga ik naar Livorno in Italië." Boninsegna is ook van plan om de supportersclubs in Hamburg en Athene te bezoeken. "Ik praat met die jongens en ben benieuwd of ze ook iets met hun ideologie doen. Staan ze ook echt klaar voor mensen? In Nederland zijn voetbalsupporters niet politiek gebonden. Ik denk dat het aan de nuchtere mentaliteit van de Nederlanders ligt." Het tweede boek gaat over de laatste dag van de Tweede Wereldoorlog in Berkel en Rodenrijs. "Er is hier in het dorp veel gebeurd in die tijd. Die dag was heel Nederland vrij, alleen in Berkel en Rodenrijs was het verzet nog aan het schieten. De nieuwe generatie krijgt de verhalen van de oorlog niet meer mee. Ik heb ook wel het idee, dat je dit terug ziet in het gedrag van jongeren."

Meer berichten