Foto: Amel Bali

"Je moet Pietenbloed hebben!"

  Cultuur

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Deze week zetten we geheel in de sinterklaassfeer de hoofdpiet in het zonnetje. De hoofdpiet is niemand minder dan Patrick Starrenburg, eigenaar van vishandel Hoeckse Vis en Zeebanket, voorzitter van de winkeliersvereniging in Bergschenhoek en degene die ook het voortouw neemt in alle activiteiten en evenementen, die de winkeliersvereniging organiseert. Dit jaar speelt hij de hoofdpiet. In zijn blauwe pietenpak kijken er vele kinderenogen vol verwachting naar hem op. Starrenburg: "Het is heerlijk, de blije gezichten van kinderen, daar doe je het voor."

BERGSCHENHOEK – Starrenburg heeft al wat jaren ervaring met het spelen van zwarte piet. "Ik speel het op de basisschool van mijn jongste kinderen, de Pius X. Ik doe het inmiddels een jaar of acht. Wanneer kinderen het geheim van sinterklaas kennen, dan pas ga je zwarte piet spelen. Eerder moet je dat niet doen." Starrenburg speelt nog steeds voor zwarte piet op de school. "Ik blijf het doen, zolang ze me willen hebben. Het contact met kinderen is het leukste. Vooral als je ziet hoe blij kinderen worden van de aandacht die ze krijgen, daar gaat je hart van open. Je moet pietenbloed hebben!"

Andere jaren huurde de winkeliersvereniging sinterklaas en zwarte pieten van buiten Lansingerland. "We vonden eigenlijk dat er te weinig gebeurde. We besloten toen om het zelf te gaan organiseren. Vorig jaar hebben we de intocht zelf gedaan, dat was al een groot succes. We hebben de hele dag feest gehad in het dorp. Dat is ook het doel van de winkeliersvereniging: dat de mensen zolang mogelijk in het dorp blijven." Het pand waar het sinterklaashuis, de zogeheten Sinterklaashoeck, zich bevindt, staat al een poos leeg. De winkeliersvereniging gebruikte het eerder als spookhuis met Halloween. "We wilden eerst Halloween vieren, vervolgens sinterklaas en straks richten we het huis ook met kerst in. Dan hebben we alle donkere maanden gehad." Volgens Starrenburg is het uniek om dit te kunnen doen, juist in deze maanden waarin mensen veel binnen zitten. En dat levert mooie reacties op. "De blije gezichten van kinderen geven je positieve energie."

De actuele pietendiscussie, die elders in het land heerst, ziet Starrenburg in Lansingerland niet echt terugkomen. "Dit jaar is er geen een melding geweest over het vieren van het sinterklaasfeest in de huidige vorm. Mochten er meer klachten binnen komen, dan moeten we er wel over na gaan denken, maar dan kunnen we het nooit meer op deze manier doen. Als je bijvoorbeeld roetveegpieten gaat inzetten, dan moet je mensen gaan inhuren. Je moet dan mensen hebben van buitenaf, die niet bekend zijn. Deze mensen hebben ook vaak geen binding met het dorp. De magie voor de kinderen is er dan ook vanaf. Als we het gaan hebben over slavernij, dan moeten veel mensen eerst bij zichzelf te raden wat ze zelf doen voor de moderne slavernij. Het heden is belangrijker dan het verleden", besluit Starrenburg.

Meer berichten