Foto:

Marktkramen in leegstaand pand

  Cultuur

Kees van Rongen

Onderkomen en personeel nodig

Jakobien Talma is één van de twaalf indieners van het Lansingerlands Initiatief om hun buurt mooier te maken. In een leegstaand pand wil zij mensen de mogelijkheid bieden hun tweedehands of zelfgemaakte spullen te verkopen. In de winkel kunnen mensen de kans krijgen om te werken, die door leeftijd of een beperking op de arbeidsmarkt niet aan de bak komen.

Lansingerland - "Als mijn plan werkt, zijn er alleen maar winnaars. Immers het is duurzaam, omdat spullen een tweede kans krijgen. Mensen die anders thuis zitten, kunnen zich weer nuttig voelen door het werk in de winkel. En de winkel is een trekpleister."

In verschillende steden is een dergelijke winkel al een succes. Jakobien noemt haar winkel: De Kringmarkt.

"Ik loop al twee jaar met dit plan rond. Door het Lansingerlands Initiatief ben ik aan het onderzoeken of mijn idee aanslaat. De eerste reacties zijn positief. Maar het plan staat of valt met een geschikt onderkomen en medewerkers. Dus wie gaat mij helpen?"

Jakobien Talma stelt nadrukkelijk, dat zij met haar Kringmarkt geen geld wil verdienen. "Ik ben schooljuf op De Wiekslag in Bleiswijk. Dat is mijn werk. De Kringmarkt moet een stichting worden."

Volgens Jakobien zijn er genoeg lege panden in het centrum van Bergschenhoek voor haar winkel. "De mensen kunnen dan in een gehuurd kraampje hun spullen in de winkel verkopen. Zij richten hun eigen kraam in en het publiek rekent af bij een centrale kassa. Bovendien kunnen er wellicht workshops, knutselmiddagen en demonstraties worden georganiseerd in het onderkomen. Behalve mensen die graag in de winkel willen werken en eventueel onder begeleiding werkervaring opdoen, zoek ik ook één of twee personen, die samen de verantwoordelijkheid van de winkel op zich willen nemen. Het zou mooi zijn als zij nu vanaf het begin van dit proces al kunnen meedraaien en mee denken. Uiterlijk 28 januari moet ik een plan met een overzicht van de kosten indienen bij de gemeente. Op 14 februari kan zij haar plan aan de gemeenteraad presenteren. De raad besluit 23 mei welke initiatieven definitief doorgaan naar de verkiezing. Inwoners stemmen op de plannen tussen 17 en 30 juni. Op 17 juli is de bekendmaking van de winnaars in het gemeentehuis. "Als mijn idee in de prijzen valt, krijg ik de kosten voor maximaal de helft vergoed door het Lansingerlands Initiatief." vertelt Jakobien. "De andere helft moet ik via sponsoring, crowdfunding en subsidies bij elkaar krijgen."

Momenteel is Jakobien in overleg met verschillende partijen om te kijken of haar droom De Kringmarkt kans maakt. Wie Jakobien wil helpen, kan naar haar mailen via info.kringmarkt@gmail.com

Meer berichten