Foto: Amel Bali

Gabry, een vrijwillige duizendpoot

  Cultuur

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Leoniek Gabry werd genomineerd voor de vrijwilligersprijs. Een collega bij de speelotheek in Bleiswijk, waar Gabry al 17 jaar vrijwilligerswerk doet, vond het tijd dat ze werd geëerd voor haar werkzaamheden. "Ik had totaal niet verwacht dat ik zou winnen. Voor mij was het toch wel een verrassing. Begin januari won Gabry de vrijwilligersprjs van de gemeente Lansingerland in de categorie individueel. Gabry is een ware duizendpoot. Hoewel ze volledig is afgekeurd, houdt ze er niet van om stil te zitten. Ze doet verschillende soorten vrijwilligerswerk.

BLEISWIJK – De speelotheek is inmiddels een onderdeel geworden van de bibliotheek. Mensen kunnen een abonnement nemen voor 25 euro per jaar voor het hele gezin. Kinderen tussen de 0 en 10 jaar kunnen dan spelletjes lenen. "Kinderen hebben thuis veel speelgoed, maar zijn er snel op uitgekeken. Bij de speelotheek kun je per keer drie stuks speelgoed lenen voor maximaal vier weken. Nieuw speelgoed is weer uitdagend. Mijn kinderen zijn 8 en 10 en vinden het nog steeds leuk om iets te lenen. Zelf hou ik me bezig met de aanschaf van speelgoed en het onderhoud ervan. Een keer per vier weken hebben de vrijwilligers van de spelotheek dienst. We kijken dan het speelgoed na en adviseren klanten bij hun keuze." Gabry merkt wel dat kinderen meer geïnteresseerd zijn in digitaal speelgoed. "Vroeger waren er bijvoorbeeld veel meer leden. Kinderen spelen tegenwoordig veel minder, dat proberen wij juist te bevorderen."

Naast de speelotheek doet Gabry ook vrijwilligerswerk op Anna Frankschool in Bleiswijk, waar ze de kleuters in de pauze opvangt wanneer de juf gaat pauzeren. Daarnaast geeft ze ook computerles aan de kleuters en is ze penningmeester in de oudercommissie. Gabry zet zich graag in voor de mensheid. "Ik doe ook veel collectes, dit jaar doe ik bijvoorbeeld de Nierstichting voor de 15e keer." Sinds vier jaar organiseert Gabry ook twee keer per jaar een kinderkledingbeurs bij de Anna Frankschool. "Mensen kunnen kleding inbrengen. 70 % van de opbrengst, is voor de verkoper en 30 % voor een plaatselijk goed doel. Kleding die niet verkocht wordt, gaat naar de kledingbank in Zoetermeer. Het is heel veel werk, maar dankbaar werk", zegt Gabry enthousiast. Eind maart staat de volgende kinderkledingbeurs gepland.

Sinds september dit jaar is Gabry ook coördinator van de Voorleesexpress. De bibliotheek heeft zich sinds kort aangesloten bij de Voorleesexpress. De voorlezer gaat ongeveer 20 keer voorlezen bij een gezin, waarvan de kinderen een taalachterstand hebben. "Ik ben de spil tussen de voorlezer en het gezin. Er wordt niet alleen voorgelezen, er worden ook taalspelletjes gedaan. Ik zie dat het voor de kinderen heel goed is." Het vrijwilligerswerk wat Gabry doet is veelal gerelateerd aan kinderen. "Ik hou ervan om met kinderen te werken. Ik krijg er veel energie van, haal er veel voldoening uit en hou er veel contacten aan over", zegt Gabry.

Meer berichten