Arie van Driel en Cora van der Lee met een kopie van de schilderijen, waarbij ze een gedicht hebben gemaakt.
Arie van Driel en Cora van der Lee met een kopie van de schilderijen, waarbij ze een gedicht hebben gemaakt. (Foto: Amel Bali)

Literaire lunch met Jan Terlouw

  Cultuur

Amel Bali

Oostlandse poëzieweek van start

Zondag 3 februari verwacht Lansingerland hoog literair bezoek. Jan Terlouw zal in het kader van de Week van de Poëzie, een bezoek brengen aan Theater 't Web in Bleiswijk. Hier zal hij zoals poëtisch verwoord, het hoofdgerecht van de literaire lunch verzorgen, door voor te dragen uit zijn nieuwe dichtbundel Gedichte gedachten. De Week van de Poëzie is een landelijke campagne en vindt plaats tussen 31 januari en 6 februari, met dit jaar als thema: vrijheid. De Oostlandse invulling van deze week vindt plaats tussen 31 januari en 3 februari, ingevuld door het samenwerkingsverband van Oostlandse schrijvers en dichters: Oostland Literair. "Het moet vooral heel erg leuk zijn", zegt een van de organisatoren Arie van Driel.

LANSINGERLAND – Donderdag 31 januari zal de Week van de Poëzie in Lansingerland geopend worden door gemeentedichter Mark Boninsegna. Het thema vrijheid komt in de poëzie van Boninsegna vrijwel altijd terug. "Persoonlijk vind ik dat echte vrijheid ver te zoeken is, in welke samenleving ook. We zijn ons altijd bewust van wat anderen denken over ons doen. Zolang we een oordeel over anderen hebben, zullen we nooit echt vrij zijn", zegt Boninsegna. Donderdagmiddag staat de Lonkende Leestafel in Ontmoet, in het teken van 'Poëzie ontmoet kunst'. "We hebben een map gemaakt met een verzameling van gedichten. Kunstenaars hebben uit de gedichten gekozen en er een kunstwerk bij gemaakt", legt dichteres Cora van der Lee uit. "Dit allemaal in het teken van het thema vrijheid." In totaal zijn er tien dichters en tien schilders gekoppeld. Tijdens deze middag zal elke dichter het gedicht voorlezen en de kunstenaar het schilderij toelichten", zegt van Driel. De toegang voor deze middag is gratis. "Het is eigenlijk een soort verbindingsfeestje, zowel voor poëzie met kunst als poëzie met muziek", zegt van Driel.

Zaterdag 2 februari wordt er een verbinding gelegd tussen poëzie en muziek. Hier zullen een aantal Oostlandse dichters aanwezig zijn: Van der Lee, Hans Cieremans, van Driel, Dirk Langstraat, Rianne Lie en Jeroen den Harder en singer-songwriters Anne Bakker, Femke Japing en Marja Kemp. Zij zullen elkaar tijdens deze avond afwisselen met als doel het verdiepen van muziek en poëzie. Edit: wegens te weinig belangstelling is deze activiteit inmiddels afgelast. 

Zondag 3 februari wordt letterlijk en figuurlijk een literaire lunch verzorgt door Bibliotheek Oostland in samenwerking met Theater 't Web. Elke gang van deze driegangenlunch, zal worden vooraf gegaan door een voordracht van dichters. Het voorgerecht wordt vooraf gegaan door een gedicht van Jeroen den Harder en Van der Lee. "De hoofdact is toch echt wel Jan Terlouw", zegt Van der Lee. Terlouw vormt het hoofdgerecht van deze literaire lunch met een voordracht uit zijn dichtbundel: Gedichte Gedachten. "Het is geweldig om met Terlouw op te treden", zegt Van der Lee. Boninsegna zal de Week van de Poëzie afsluiten. De middag wordt aangekleed met muziek van Trio le Chat, bestaande uit: Irene Haket, Elvira Sciarone en Henk Grootveld.

Meer berichten